Na ženevskem avtosalonu precej pozornosti novemu "slovenskemu" cliu

Na letošnjem ženevskem avtosalonu, ki vrata odpira 7. marca, bodo po pričakovanjih precej v ospredju električna vozila. Da pa z bencinskimi in dizelskimi motorji še ni konec, dokazujejo premiere novih generacij tudi v Sloveniji zelo priljubljenih modelov. Precej pozornosti bo po pričakovanjih požel novi clio, ki ga bo proizvajal novomeški Revoz.
Fotografija: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Arhiv podjetja

Mednarodni avtomobilski salon v Ženevi, ki je vrata za novinarje in drugo strokovno javnost odprl že v torek, se bo letos predstavil v 89. izvedbi. Organizatorji napovedujejo več kot 150 premiernih predstavitev, sicer pa bo na ogled več kot 900 avtomobilov. Salon bo odprt do prihodnje nedelje, organizatorji pa pričakujejo okoli 660.000 obiskovalcev.

Ženevski avtosalon po ocenah tujih medijev ohranja svojo vlogo najpomembnejšega spomladanskega avtomobilskega dogodka v Evropi. Avtomobilski saloni so v zadnjem času sicer v precejšnji krizi, saj ima vse več avtomobilskih proizvajalcev pomisleke glede visokih stroškov, ki jih prinaša udeležba na takšnih dogodkih. Svoje novosti tako raje predstavijo na lastnih dogodkih, ki so nemalokrat deležni celo več pozornosti.

Na ženevskem avtosalonu bo kljub vsemu letos znova več avtomobilov, ki so namenjeni obsežnejši proizvodnji in velikemu številu kupcev. Gre za avtomobile, kot sta Renault clio in Peugeotov 208. Prvi velja za najbolje prodajani avtomobil v Sloveniji, 208 pa je eden od vodilnih predstavnikov "cliovega" razreda.

Clia bodo poleg tega tudi proizvajali v Sloveniji, za kar je Revoz prejel tudi državno pomoč. Po mnenju strokovnjakov peta generacija clia predstavlja velik korak naprej - tako glede videza kot tehnologije. Bo pa imel novi clio le hibridni pogon, medtem ko bo Peugeot z 208 ponudil tudi povsem električno različico.

Za slovenski trg bosta med drugim zanimiva tudi Volkswagnov passat in Škodin kamiq. Priljubljeni passat se po prenovi oblikovno bistveno ne razlikuje od predhodnika, so pa pri Volkswagnu izboljšali vozne lastnosti in prenovili paleto tehnoloških pripomočkov. Kamiq medtem predstavlja razširitev Škodinega nabora vse bolj priljubljenih športnih terencev.

V Ženevi bodo med drugim na ogled tudi Škodina scala, Volkswagnov t-cross in Mazdin cx-4. Med premijskimi vozili bodo med drugim na ogled prenovljeni Mercedesov glc in novi cla shooting brake, oči pa bodo uprte tudi v prenovljeno BMW serijo 7. Audi napoveduje predvsem koncepte prihajajočih električnih vozil.



Elektrificiranim novostim bo po poročanju tujih medijev tudi na tem dogodku namenjene veliko pozornosti, saj bodo verjetno krojile tudi že bližnjo prihodnost najhitreje rastočega avtomobilskega razreda. Elektrificirana mobilnost naj bi predstavljala odgovor na problematiko škodljivih izpustov.

Hitrost prilagajanja električni prihodnosti se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca, analitiki pa menijo, da številni kljub trudu inovirajo prepočasi. Govora bo po pričakovanjih tudi o deljenju prevoza, zaradi katerega je lastništvo avtomobila vse redkeje nuja.

Slednje avtomobilske proizvajalce po ocenah analitikov postavlja pred velik izziv. Prodaja avtomobilov v EU upada že pet mesecev zapored, že sedem mesecev pada prodaja tudi na Kitajskem. Razlogov za takšne rezultate je sicer več, se pa analitiki večinoma strinjajo, da vnovične visoke rasti ne bo lahko doseči.

Več iz rubrike