Na slovenskih tirih štiri nove lokomotive

STA
Dokumentacija Dela

Družba Slovenske železnice je podpisala pogodbo za nakup štirih novih dizelskih lokomotiv. Nove lokomotive bodo bistveno bolj varčne, hkrati pa za četrtino zmogljivejše.

Pogodbo so podpisali s češkim proizvajalcem CZ Loko. Vrednost posla je 7,46 milijona evrov brez DDV oz. 9,10 milijona evrov z davkom.
Lokomotive modela effishunter 1000 so za 25 odstotkov zmogljivejše, manj hrupne in dosegajo najsodobnejše okoljske standarde. Izdatno nižji bodo stroški vzdrževanja, večja bo zanesljivost, hkrati pa bo poraba goriva na opravljeno delo bistveno nižja.
Podjetje SŽ-Tovorni promet, ki na leto prepelje okoli 21 milijonov ton tovora, bo štiri nove premikalne lokomotive uporabljalo na tovorni postaji Koper, ki je po obsegu dela po njihovih navedbah najpomembnejša tovorna postaja na slovenskem železniškem omrežju.
Nove premikalne lokomotive bodo omogočile povečanje konkurenčnosti in kakovosti storitev na visoko konkurenčnem prevoznem trgu, obenem pa pomenile pomemben korak naprej pri izpolnjevanju vse zahtevnejših okoljevarstvenih predpisov.
 
Več iz rubrike