Domov Aktualno 22. Marec 2017.

Na Avtomobilskem salonu Slovenije 29 slovenskih premier

avtomatizirani roboti
© Pexels
V Ljubljano se med 27. marcem in 2. aprilom po 16 letih vrača Avtomobilski salon Slovenije, na katerem bo 27 avtomobilskih znamk na Gospodarskem razstavišču predstavilo skupno 260 avtomobilov, od tega 29 slovenskih premier. Namen salona je tudi izobraževanje, saj bodo v tehnološkem paviljonu pozornost med drugim namenili varnostnim tehnologijam.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl, se bo salon razprostiral na 12.000 kvadratnih metrih površin, poleg vseh 11 razpoložljivih dvoran pa so mu namenili še tri dodatne montažne. Pričakujejo med 80.000 in 100.000 obiskovalcev.

Pri oblikovanju programa so se po Briclovih besedah "kar se da vživeli v sodobnega kupca" in se vprašali, zakaj potrebuje salon in kaj od njega pričakuje. Ker ni dovolj, da na njem predstavijo le avtomobile, so pripravili tudi izobraževalna predavanja in svetovanja.

Med 260 razstavljenimi avtomobili bo po besedah predsednika sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije Davida Juriča sedem električnih, sedem hibridnih in tudi nekaj konceptnih.

Organizator tehnološkega paviljona in avtor oddaje Avtomobilnost na Televiziji Slovenija Andrej Brglez je poudaril, da se je v zadnjih desetih letih na področju avtomobilizma zgodilo ogromno, v paviljonu pa bodo razpravljali o vseh aktualnih vprašanjih s tega področja.

Oblikovali so 12 tematskih sklopov, kjer bodo obiskovalcem na voljo t. i. kustosi oziroma informatorji. Tako Jurič kot Brglez sta med pomembnejšimi vidiki sodobnega razvoja avtomobilizma izpostavila varnostne tehnologije, ki jim je posvečen tudi projekt Zavarovalnice Triglav. Gre za simulator, v katerega bodo lahko sedli obiskovalci, strokovnjaki pa bodo na podlagi shranjenih podatkov simulatorja in osebnih odzivov njegovih uporabnikov analizirali reakcije voznikov v določenih situacijah.

Kot je pojasnil direktor službe za inovacije in digitalno poslovanje pri Zavarovalnici Triglav Zoran Miloševič, je v takšnih simulatorjih mogoče preveriti tisto, kar v resničnih situacijah ni izvedljivo. Končni cilj projekta je simulator vključiti v obstoječo ponudbo, kot so tečaji varne vožnje. Obiskovalcem bodo po Miloševičevih besedah sicer pripravili tudi virtualno dirkaško izkušnjo.

Cena vstopnic po besedah direktorice trženja pri Gospodarskem razstavišču Špele Terpin znaša osem evrov za odrasle, šest evrov za študente in upokojence ter 20 evrov za družine (dva odrasla in trije mladoletniki). Vse obiskovalce je pozvala, naj preverijo možnosti posebnega prevoza do Gospodarskega razstavišča z mestnimi avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP).

Z LPP so se namreč dogovorili, da se bodo obiskovalci lahko s treh točk parkiraj in se pelji z avtobusom (P+R), ki so v Stožicah, na Rudniku in na Viču, z avtobusi brezplačno pripeljali do Gospodarskega razstavišča. LPP bo v soboto in nedeljo, 1. in 2. aprila, ko pričakujejo največ obiskovalcev, poskrbel tudi za večjo frekvenco avtobusov do avtosalona.

Slavnostno odprtje salona bo v ponedeljek, ko bo med 9. in 15. uro sejem namenjen novinarjem in poslovni javnosti. Nato bo vrata do 20. ure odprl širši javnosti. Od torka do četrtka bo sejem odprt od 8. do 20. ure, v petek, soboto in nedeljo pa od 8. do 21. ure.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.