Domov Aktualno 12. December 2017.

Miro Cerar se zaradi okvare falcona ne bo mogel deležiti podnebnega vrha v Parizu

miro cerar
© Blaž Samec
Premier Miro Cerar se zaradi okvare vladnega letala falcon ne bo mogel udeležiti podnebnega vrha v Parizu, so za STA potrdili v njegovem kabinetu. Na dogodku bo tako Slovenijo zastopala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je v Francijo odpotovala že v ponedeljek.

Podnebni vrh z naslovom Vrh enega planeta bo potekal na pobudo francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Udeleženci se bodo osredotočili predvsem na vprašanje financiranja prehoda držav v razvoju k okolju prijaznejšim politikam.

Dogodek, pod katerega sta se poleg Macrona podpisala tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim, se bo osredotočil predvsem na vprašanje financiranja zmanjšanja ogljičnega odtisa, prilagoditev na vplive podnebnih sprememb in obvladovanja rasti prebivalstva v državah v razvoju.

Voditelji bodo v svojih razpravah obravnavali tudi prizadevanja za ogljično nevtralnost, krepitev preglednosti in podnebnega financiranja s strani podjetij in vlagateljev, določitev cene ogljika, povečanje sredstev za prilagajanje in odpornost ter vlaganje v inovacije za nizkoogljične tehnologije.

Na dogodku naj bi predstavili tudi nekaj novih ukrepov. Eden takšnih je Zavezništvo za razogljičenje transporta, katerega ukrepe bi razširili na hitro rastoči ladijski sektor. Minuli mesec oblikovana koalicija držav, ki si prizadevajo za zaprtje elektrarn na premog, pa bo po pričakovanjih dobila nove članice.

Med številnimi predstavniki držav, gospodarstva in civilne družbe naj bi bil v Parizu tudi Cerar, ki je poudaril, da Slovenija vsako leto povečuje sredstva za podnebne finance, ki so izrednega pomena predvsem za države v razvoju.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.