Domov Aktualno 09. November 2017.

Miodrag Kostić minimalno povišal ponudbo za delnico Gorenjske banke

Miodrag Kostić
© Aleksandar Dimitrijević
Na končnih pogajanjih o prodaji Gorenjske banke je srbski tajkun Miodrag Kostić minimalno povišal ponudbo za delnico. Ostaja le še dogovor o znesku, ki bo deponiran na posebnem računu kot jamstvo za domnevno sporne posle banke iz preteklosti.

Zdi se, da bo novi lastnik Gorenjske banke v kratkem postala srbska AIK banka, ki je v lasti enega najbogatejših Srbov Miodraga Kostića. Zainteresirani kupec je namreč po naših informacijah pristal na nekaj višjo ceno, ki jo je bil sprva pripravljen plačati za delnico slovenske banke in zdaj ponuja 298 evrov, torej toliko kot znaša izračunana likvidacijska vrednost delnice Gorenjske banke in je skladna z minimalnim izkupičkom, ki ga predvideva konzorcialni sporazum prodajalcev.

Miodrag Kostić je svojo zavezujočo ponudbo, ki se je konec oktobra sicer že iztekla, podaljšal in nekoliko izboljšal; aktualna pa velja do ponedeljka. Do tedaj naj bi tudi sporočil, koliko milijonov evrov je pripravljen deponirati na posebni račun, če se bodo uresničila potencialna tveganja iz domnevno spornih poslov banke v preteklosti. Če se bodo, teh deponiranih milijonov prodajalci ne bodo videli, pač pa bodo ostali njegovi.

Kaj še deli kupca in prodajalce

Osrednje vprašanje, s katerim so se ukvarjali na pogajanjih včeraj, je povezano torej z jamstvom, ki ga zahteva srbski kupec za morebitno uspešno tožbo, vloženo proti Gorenjski banki zaradi njenih poslov z delnicami Iskratela leta 2009. Kot smo že pisali, je Banka Slovenije ob pregledu teh poslov prepoznala sum kaznivega dejanja pridobitve protipravne koristi, ki naj bi jo pridobila banka in naj bi znašala skoraj 20 milijonov evrov. Kostić je na pogajanja včeraj prišel s ponudbo, da bi si ta finančni riziko s prodajalci razdelil na pol. Po navedbah naših virov je eden najbogatejših Srbov optimističen in verjame, da bo do dogovora prišlo.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.