Domov Aktualno 25. April 2017.

Državni zbor: minimalna pokojnina bo 500 evrov

upokojenci
© Jure Eržen
Državni zbor je glasoval o predlogu novele pokojninskega zakona, ki ga je vlada vložila v DZ za obravnavo po skrajšanem postopku. Predlogu, po katerem bi upokojencem s polnimi upokojitvenimi pogoji zagotovili 500 evrov pokojnine, so naklonjene vse poslanske skupine.

Predlog je pomemben korak pri zmanjševanju tveganja revščine med upokojenci, je dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Po predlogu bo ob polnih upokojitvenih pogojih zagotovljena najnižja pokojnina v višini 500 evrov, je dejala.

Namen predloga je zagotoviti najnižjo starostno ali invalidsko pokojnino za tiste, ki so izpolnili polne pogoje za upokojitev. Višina pokojnine mora biti vsaj tako visoka, da upokojencem ne bo treba zaprositi za varstveni dodatek, je dejala. Takšna najnižja pokojnina se bo po njenih besedah zagotavljala več kot 45.200 ljudem.

Do zagotovljene najnižje pokojnine tako v nobenem primeru ne bodo upravičeni tisti, ki se upokojijo predčasno. Njihova predčasna pokojnina je namreč po opozorilu koalicije znižana zaradi upokojitve pred določeno starostjo, pri čemer so za zmanjšanje vedeli ob sami upokojitvi.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.