Domov Aktualno 18. Oktober 2017.

Merkur v roke ameriškega sklada HPS Investment Partners

merkur
© Igor Zaplatil
Višje sodišče je prejšnji teden zavrnilo pritožbo na sklep stečajne upraviteljice o izbiri najboljšega ponudnika za prevzem Merkurja. Ovir za ameriški prevzem Merkurja po odločitvi višjega sodišča torej ni več. Kot smo pisali, se je zadeva zapletla, ko je družba MMNT poskušala preprečiti prodajo izbranemu ponudniku.

MMNT je bil sicer eden od treh interesentov za nakup, ponudil pa je 3,2 milijona evrov manj kot najboljši ponudnik. Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup je tako julija izbrala ponudbo ameriškega sklada HPS Investment Partners, ki je ponudil 28,5 milijona evrov. Američani sicer Merkur kupujejo prek svoje v Luksemburgu ustanovljene namenske družbe Mercury Holdings.

Kako so poskušali preprečiti prodajo

MMNT je v solasti več podjetij, tudi dobaviteljev Merkurja, in je posel prodaje finančnemu skladu lahko rušil v drugačni vlogi − le kot upnik trgovca. Zato je poskušal prodajo Američanom zrušiti z manevrom odkupa nekaj sto evrov vredne terjatve do Merkurja. V svoji pritožbi pa je med drugim očital netransparenten način odpiranja ponudb in samo taktiko prodaje.

»Dosežena je visoka kupnina, ki zagotavlja navadnim upnikom višje poplačilo. Z doseženo kupnino, ki je mimogrede višja, kot je bila izklicna cena pri prvi prodaji, sta zadovoljna tudi upnika Heta in DUTB, ki imata priznane najvišje terjatve,« je v odgovoru sodišču poudarjala Goriupova. Tudi Heta in DUTB sta sodišče pozvali, naj pritožbo MMNT zavrže in omogoči, da se postopek prodaje premoženja uspešno konča. In sodišče je prejšnji teden, kot je razvidno iz petkove objave na Ajpesu, storilo prav to.

Zakaj je Merkur za sklad sploh zanimiv

Začetki družbe Merkur segajo kar 120 let v preteklost. Gre za slovensko trgovsko verigo z najdaljšo tradicijo, ki je po podatkih iz letnega poročila ob koncu lanskega leta imela 1529 zaposlenih. Novi lastnik Merkurja v Sloveniji sodeluje s družbo Elements Skladi in njeni predstavniki so se po naših informacijah v zadnjih dneh že srečali z upravo Merkurja.

Američani stavijo na slovenski trg, ki beleži perspektivne stopnje gospodarske rasti, raste tudi gradbeništvo. Priložnost za rast Merkurja vidijo tudi v dejstvu, da svoje neosnovne dejavnosti, tudi na področju tehnike, krči Mercator, kar bo poskušal izrabiti nakelski trgovec. Američani stavijo ob sodelovanju s slovenskimi dobavitelji tudi na trge Srbije, Makedonije in BiH, manj pa na sosednji hrvaški trg, ki ga obvladujeta Pevec in Bauhaus.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.