Domov Aktualno 09. Januar 2018.

Mercedes Benz ostaja največji svetovni proizvajalec luksuznih avtomobilov

avto luksuz mercedes
© Pixabay
Nemški avtomobilski proizvajalec Mercedes Benz je sporočil, da je v letu 2017 ubranil mesto največjega svetovnega proizvajalca luksuznih avtomobilov. Celotna skupina je lani prodala okoli 2,3 milijona avtomobilov znamke Mercedes, kar je za skoraj deset odstotkov več kot v 2016. To je tako za skupino že sedmo rekordno leto zapored.

Velik del rasti gre na račun Mercedesove širitve na Kitajskem, kjer je prodaja poskočila za 26 odstotkov, in njegovim vse bolj priljubljenim športnim terencem. Luksuzni avtomobili na štirikolesni pogon namreč predstavljajo že več kot enega od treh prodanih avtomobilov po vsem svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mercedes Benz je tako ubranil prednost pred rivalom BMW, ki ga je prehitel v 2016. BMW sicer še ni razkril podatkov o celoletni prodaji v 2017, a zadnji podatki iz novembra lani kažejo močan zaostanek skupine BMW za Mercedes Benzom.

"Uspeh v naši osnovni dejavnosti nam daje podlago za aktivno načrtovanje mobilnosti za prihodnost," je dejal prvi mož Mercedesove krovne družbe Daimler Dieter Zetsche.

Podobno kot drugi avtomobilski proizvajalci tudi Mercedes veliko vlaga v hibridna in električna vozila ter tudi v bolj učinkovite in za okolje manj obremenjujoče tradicionalne motorje.

Proizvajalci tekmujejo med seboj, da bi izpilili svoje okoljevarstvene reference in dosegli strožje zahteve glede izpustov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.