Domov Aktualno 07. September 2017.

Tako je posloval Mercator pod vladno taktirko

gregor planteu
© Jože Suhadolnik
Izredni član uprave Mercatorja Gregor Planteu danes predstavlja svoje prvo poročilo o poslovanju Mercatorja pod takoimenovanim lex Mercatorjem.

Mercator je v skladu z lex Mercatorjem danes objavil prvo trimesečno poročilo o vseh poslih, sklenjenih z nasedlim Agrokorjem in z njim povezanimi družbami v obdobju med osmim majem in osmim avgustom letos.

Izredni član uprave Mercatorja Gregor Planteu, ki ga je v skladu z izrednim zakonom v upravo postavila vlada, spremlja poslovanje družbe, da ne bi prišlo do izčrpavanja podjetja od strani nasedlega lastnika.

Kljulčna skrb Planeteua in vlade je, da pri poslovanju Mercatorja z lastnikom in z njim povezanimi družbami ne bi prišlo do izčrpavanja skozi transferne cene, zato so na vseh področjih poslovanja preverjali, ali so bili blago in storitve obračunani po tržnih cenah. Po poročilu sodeč so bile cene, obračunane med povezanimi osebami, primerljive cenam, ki so jih obračunavali napovezanim osebam.

V postopku izredne uprave je Mercator do Agrokorja in njegovih družb prijavil 8,4 milijona evrov terjatev, ki se nanašajo na obdobje do devetega aprila letos. Ob koncu lanskega leta je Mercator imel za 9,5 milijona evrov terjatev do lastnika in z njim povezanih družb. Konec julija pa so terjatve znašale dobrih osem milijonov evrov.

Obveznosti Mercatorja do Agrokorja pa so opazno poskočile od konca lanskega leta do konca julija in sicer na slabih 11 milijonov evrov z dobrih petih milijonov evrov ob koncu lanskega leta. Kot so pojasnili v Mercatorjevi upravi, je porast sezonsko pogojen in je odraz povečanih nabav izdelkov, ki se najbolj prodajajo v spomladanski in poletni sezoni.

 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.