Domov Aktualno 31. Avgust 2017.

Mercator v polletju z 10,4 milijona evrov čistega dobička

Mercator
© Blaž Samec
Skupina Mercator je v prvem polletju letos ustvarila 1,15 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 7,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je znašal 10,36 milijona evrov, potem ko je bil v lanskem obdobju pri 3,9 milijona evrov, je danes objavila družba.

"Mercator uspešno nadaljuje izvedbo ukrepov za izboljšanje poslovanja, kot so uvedba novega koncepta trgovin, številne prenovljene trgovine, izboljšanje konkurenčnosti storitev in prilagajanje prodajnega asortimaja," je ob rezultatih zapisala uprava, ki jo vodi Tomislav Čizmić.

Dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) skupine je znašal 58,3 milijona evrov, kar je 2,2 odstotka več kot v lanskih prvih šestih mesecih, dobiček iz poslovanja je porasel za 20,7 odstotka na 21,7 milijona evrov.

Matična družba Poslovni sistem Mercator je imela 637,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je po prilagojenih podatkih 5,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. "Na padec celotnih prihodkov je vplivala predvsem odprodaja neosnovnih dejavnosti Modiane v letu 2016 in optimizacija veleprodajnih kanalov," so zapisali v družbi.

EBITDA družbe se je povečal za 11 odstotkov na 35,2 milijona evrov, dobiček iz poslovanja za 44,2 odstotka na 19 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 37,4 odstotka na 6,9 milijona evrov.

Kot pojasnjujejo v družbi, je na prihodke skupine pozitivno vplivalo poslovanje osnovne dejavnosti, kjer so na trgu Slovenije in Črne gore dosegli višje prihodke iz prodaje blaga. Tudi na trgu Srbije, kjer so prihodki zaradi zapiranja trgovin, kar je zahteval regulator, se kažejo pozitivni trendi, dodajajo.

"Mercatorjevo poslovanje je torej stabilno, ostaja reden in zanesljiv plačnik partnerjem in dobaviteljem," zatrjuje uprava in dodaja, da je dejavna tudi na področju minimiziranja tveganj, povezanih s položajem Agrokroja na Hrvaškem.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.