Matjaž Škorjanc (kripopodjetje NiceHash) v zaporu

Progamerja iz podjetja NiceHash, znanega po rudarjenju kriptovalut, so aretitali v Nemčiji, po tem ko so ugotovili, da ga preganja ameriško tožilstvo. 33-letni Mariborčan bo sedel v münchenskem zaporu, dokler se ne končajo izročitveni postopki.
Fotografija: Matjaž Škorjanc je sedel 4 leta in 10 mesecev v zaporu. Foto Jože Suhadlonik
Odpri galerijo
Matjaž Škorjanc je sedel 4 leta in 10 mesecev v zaporu. Foto Jože Suhadlonik

Družba NiceHash je znana predvsem po incidentu iz leta 2017, ko so jim hekerji v koordiniranem in sofisticiranem napadu ukradli več tisoč bitcoinov. Njihova vrednost je ocenjena na 70 milijonom dolarjev.
Sedaj pa je hekerski napad zasenčila novica o aretaciji enega izmeg glavnih akterjev družbe. 
Začetek tedna ga je nemška policija prijela na avtocesti. Ko so ustavili Matjaža Škorjanca, so hitro ugotovili, da so ZDA izdale mednarodni zaporni nalog za izročitev.
V munchenskem zaporu bo ostal, dokler se ne končajo izročitveni postopki, ki se lahko zavlečejo tudi do nekaj mesecev.
Oče hekerja je za javnost že povedal, da Američani nimajo pravne podlage za pregon, saj je bil »g. Matjaž Škorjanc za isto dejanje, za katero ga preganja tožilstvo ZDA, že pravnomočno obsojen, kazen je v Sloveniji tudi v celoti že prestal.« Oče za javnost še doda, da upa, da bo zaplet hitro razrešen in da bo Matjaž Škorjanc čim prej nemoteno nadaljeval svoje delo.
 


Zakaj je Matjaž Škorjanc preganjan?


Policiji gre heker v nos, ker je prodajal zlonamerno programsko kodo (Mariposa), njegovemu soobdolžencu Thomasu Kennedyju McCormiku so agenti FBI v hišni preiskavi leta 2013 zasegli podatke za več kot 30.000 kreditnih kartic ter korespondenco med štirimi soobtoženimi.
Tudi sam je že imel težave z Američani, ko so le zaradi njega prišli v Orehovo vas, in ga aretirali. Nato je prvih 20 mesecev zaporne kazni preživel brez telefona, računalnika, s svojci pa je lahko komuniciral samo prek steklene pregrade. Jan Bratanič ga za Svet kapitala pred dvema letoma označi za človeka, ki naj bi bil pri rosnih 22 letih sposoben z enim klicem sesuti ameriško gospodarstvo. Pisalo se je, da je okužil na milijone računalnikov po celem svetu. In za to je bil 2015 aretiran za 4 leta in 10 mesecev.
Njegova koda je namreč omogočala vdore v informacijske sisteme in osebne računalnike. »Nisem človek, ki bi želel komurkoli škodovati. Kar se je dogajalo v 'prejšnjih' časih, bi lahko pripisali moji naivnosti. Pri 22 letih se nisem zavedal, kakšne posledice lahko imajo moja dejanja,« pove za Svet kapitala. Zaradi njih je moral v zapor, a zdaj še vedno zatrjuje: »Nikoli se nisem imel za hekerja. Sem programer.«

Matjaž Škorjanc iz družbe NiceHash, ki je znana predvsem po incidentu iz leta 2017, ko so jim hekerji v koordiniranem in sofisticiranem napadu ukradli več tisoč bitcoinov. Foto Jože Suhadlonik
Matjaž Škorjanc iz družbe NiceHash, ki je znana predvsem po incidentu iz leta 2017, ko so jim hekerji v koordiniranem in sofisticiranem napadu ukradli več tisoč bitcoinov. Foto Jože Suhadlonik


Slovenske novice še zapišejo:

Sedanji projekt NiceHash v podjetju H-BIT (ki združuje rudarjenje oziroma pridobivanje kriptovalut) je najverjetneje tisti, ki je Škorjancu prislužil prestižni avto lamborghini, ki je edina javna fotografija na Škorjančevem profilu na facebooku; objavil jo je dober teden pred 6. decembrom 2017, ko so podjetju ukradli 4736 bitcoinov (takrat vrednih okoli 60 milijonov evrov, danes pa dobrih 36). Brez denarja je ostalo ogromno ljudi, a Nicehash je po lastnih navedbah okoli 80 odstotkov ukradene vsote že vrnil okradenim. »Primer g. Matjaža Škorjanca ni v nikakršni povezavi s poslovanjem podjetja H-BIT, d. o. o, ki sicer tesno sodeluje tudi z organi pregona iz ZDA in nemoteno posluje naprej,« pravi oče aretiranega Škorjanca.


PREBERITE ŠE:
Intervju z Matjažem Škorjancem, soustanoviteljem podjetja NiceHash o kraji bitcoinov

Odtujenih 4700 bitcoinov iz slovenskega podjetja NiceHash

Nicehash bo rudarjem vrnil drugo desetino ukradenih sredstev
 

Več iz rubrike