Domov Aktualno 09. Januar 2018.

Marko Voljč in Uroš Slavinec ostajata v nadzornem svetu Gorenja

Gorenje
© Brane Piano
Delničarji Gorenja so sklenili, da predsednik nadzornega sveta Marko Voljč in Uroš Slavinec, ki je eden od dveh njegovih namestnikov, ostaneta v nadzornem svetu. Proti menjavi, ki jo je predlagal nekdanji član uprave Gorenja Philip Alexander Sluiter, je namreč glasovalo 55,2 odstotka od navzočih slabih 70 odstotkov delničarjev.

Za zamenjavo nadzornikov pred potekom mandata je bila glede na statut družbe potrebna 75-odstotna večina prisotnega kapitala na skupščini.

Menjavo dveh nadzornikov je predlagala družba Home Products Europe, katere zastopnik Sluiter, predlog pa so podprle še Raiffeisenbank Austria, Splitska banka, Unicredit Bank Hungary. Naklonjeni so mu bili tudi v društvu delničarjev Gorenja.

Zagovorniki odpoklica so predlagali, da bi namesto Voljča in Slavinca v nadzorni svet Gorenja imenovali Sluiterja in nekdanjega direktorja Steklarne Rogaška Roberta Lična. Menili so namreč, da je treba nadzorni svet okrepiti z novimi člani, ki imajo vrhunska znanja in izkušnje v industriji gospodinjskih aparatov in v financah, kar da bo pripomoglo k boljšemu poslovanju, razvoju in stabilnosti družbe.

Sluiter je decembra v pogovoru za časnik Finance ocenil, da bi bilo treba Gorenje prestrukturirati - osredotočiti bi se morali na izdelke in trge z višjo dodano vrednostjo, nadaljevati filozofijo o naprednih izdelkih, a biti bolj prilagodljivi, treba bi bilo tudi preveriti pozicioniranje Gorenja na posameznih trgih, je navedel.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac pa je decembra dejal, da izredna skupščina ni potrebna, saj se nadzornikom čez nekaj mesecev izteče mandat. Nadzorniki Gorenja so novembra v odzivu na zahtevo za sklic skupščine zapisali, da ima vsak delničar pravico predlagati spremembe v nadzornem svetu, če ni zadovoljen z njegovim delom, da pa je dejstvo, da mnenje enega delničarja ne predstavlja osnove za menjave v nadzornem svetu.

Največji posamični delničarji Gorenja so glede na podatke s konca novembra lani Kad (16,37 odstotka), Mednarodna finančna korporacija (IFC) iz skupine Svetovne banke (11,80 odstotka), Panasonic Corporation (10,74 odstotka), imetnik fiduciarnega računa pri poljski klirinško depotni družbi KDPW (7,73 odstotka) in Home Products Europe (5,00 odstotka).

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.