Domov Aktualno 08. Maj 2017.

Macron prepričljivo na predsedniški stolček

Emmanuel Macron
© Reuters
Emmanuel Macron je v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji prepričljivo premagal Marine Le Pen, kar je večina analitikov in vlagateljev tudi pričakovala, saj so v petek evropski delniški indeksi zabeležili novo rast.

Osrednji evropski delniški indeks Stoxx Europe 600 je pridobil dodatnih 0,7 odstotka, nemški indeks DAX pa je pridobil 0,55 odstotka in tako zabeležil novo rekordno vrednost pri 12.718,66 točkah. Valutni par EURUSD je danes poskočil nad mejo 1,10, vendar večjih nakupnih pritiskov ni opaziti, saj se par trenutno giblje že pod omenjeno mejo.

Tudi v ZDA smo bili priča nadaljevanju rasti na delniških trgih, saj so iz ameriškega ministrstva za delo sporočili, da se je stopnja brezposelnosti v ZDA aprila znižala na 4,4 odstotka, kar predstavlja najnižjo raven v zadnjih desetih letih. Podatek je presenetil analitike, ki so napovedali povečanje iz 4,5 odstotka na 4,6 odstotka. Tudi neto število ustvarjenih delovnih mest je pozitivno presenetilo, saj so delodajalci ustvarili neto 211.000 delovnih mest, medtem ko so analitiki pričakovali povečanje za 190.000.

Tehnološki delniški indeks Nasdaq je zaključil na novem rekordu, prav tako indeks S&P500. Rast na delniških trgih naj bi se nadaljevala tudi v prihodnje, saj vsaj zaenkrat ni videti večjih razlogov za padec. Mnogi analitiki omenjajo potencialno umiritev rasti predvsem zaradi nedavne močne rasti, torej zaradi tehničnih razlogov.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.