Domov Aktualno 13. September 2018.

Macron predstavil osem milijard vreden načrt boja proti revščini

© AFP
Francoski socialni model s prerazporeditvami sredstev revnim sicer pomaga, da živijo malo bolje, vendar pa še vedno ne omogoča, da bi revščino povsem izkoreninili.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes predstavil osem milijard evrov vreden načrt boja proti revščini v Franciji, s katerim je za prihodnja štiri leta napovedal vrsto ukrepov, ki se med drugim osredotočajo na izboljšanje življenjskih pogojev otrok v družinah z nizkimi dohodki.

Francoski socialni model s prerazporeditvami sredstev revnim sicer pomaga, da živijo malo bolje, vendar pa še vedno ne omogoča, da bi revščino povsem izkoreninili, je ob predstavitvi načrta v Parizu opozoril Macron.

Francija za socialo nameni več kot katerakoli druga evropska država, vendar kljub temu v tej državi devet milijonov ljudi živi pod pragom revščine - preživeti morajo s približno tisoč evri mesečno.

Macronov načrt za spopadanje z revščino predvideva, da bodo najrevnejši otroci upravičeni do brezplačnih zajtrkov in subvencioniranih šolskih kosil, ki bodo stala en evro. Najrevnejša francoska mesta bodo dobila sredstva za odprtje vrtcev: »Brez zagotovljenega dnevnega varstva za njihove otroke odrasli nimajo dostopa do izobraževanja ali dela,« je dejal Macron.

Zdravstvene storitve bodo po tem programu brezplačne za več milijonov ljudi, razširili bodo zaposlitvene sheme, vključno s programom, ki bo nekvalificiranim delavcev omogočil plačilo ob koncu vsakega delovnega dne.

Mladi se bodo morali izobraževati najmanj do 18. leta, s čimer naj bi zlasti na območjih, kjer v šolah beležijo visoko stopnjo osipa dijakov, spodbudili njihovo zaposljivost.

»Tukaj sem, da začnem nov boj, ki je bistvenega pomena za našo državo, in da pokažem, da nismo pozabili na nikogar,« je dejal socialno-liberalni francoski predsednik, ki je bil danes zaradi znižanja davkov bogatim deležen tudi kritik opozicije, da je »predsednik bogatih«.

V Franciji je revnih devet milijonov ljudi, kar je 14 odstotkov populacije; od začetka krize pred desetimi leti se je število revnih povečalo za milijon. Za socialo je Francija leta 2016 namenila 57 milijard evrov, a po oceni Macrona sredstva niso dala pravih rezultatov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.