Domov Aktualno 04. Januar 2019.

Londonski letališči v boj proti dronom

letalo avion potniki turizem potovanje
Droni potnikom na in iz londonskega Gatawicka ne bodo več kvarili praznikov.

Največji britanski letališči Heathrow in Gatwick vlagata v tehnologijo za zaščito pred droni. Na Gatwicku, kjer so morali decembra zaradi preletov dronov prizemljiti vsa letala, so v tehnologijo vložili "več milijonov funtov", povzema STA poročanje francoske tiskovne agencije AFP. Na Heathrowu o rešitvah še razmišljajo.

Gatwicku je potem, ko so morali zaradi preletov neznanih dronov 20. decembra ustaviti promet, na pomoč priskočila vojska. Z vojaško opremo se je letališče izognilo težavam v času praznikov, kmalu zatem pa isto tehnologijo kupilo še samo.

"Več milijonov funtov smo vložili v nakup opreme in tehnologije, ki jo je čez božič uporabila vojska," je AFP povedal tiskovni predstavnik letališča. Podrobnosti ni želel razkriti.

letalo avion | Author: Reuters Reuters

Največje britansko letališče Heathrow medtem o tovrstni tehnologiji šele razmišlja. "Varnost naših potnikov in kolegov ostaja naša glavna prioriteta. V sodelovanju z oblastmi, vključno s policijo, nenehno iščemo najboljše tehnologije za obrambo pred grožnjo dronov," so sporočili.

Britanska policija je v zvezi z nezakonito uporabo dronov okoli Gatwicka po incidentu pridržala dve osebi, a ju kmalu izpustila na prostost brez obtožnice. Uporabo dronov je sicer policija označila za namerno oviranje varnosti letalskega prometa, a ocenila, da ni znakov, zaradi katerih bi to lahko označili za terorizem.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.