Domov Aktualno 13. September 2017.

Ljubljana kot prestolnica nevladnih organizacij

ljubljana
© Jože Suhadolnik
V prestolnici se bo že šestnajstič zapored odvijal Festival nevladnih organizacij Lupa. Kot je povedal Uroš Bonšek s Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, bo več kot 120 nevladnih organizacij na stojnicah predstavilo svoje raznolike dejavnosti, ob tem pa bo pester spremljevalni program.

Festival nevladnih organizacij Lupa je že tradicionalna prireditev, ki je po Bonškovih besedah namenjena promociji slovenskega nevladnega sektorja ter ozaveščanju širše javnosti o vlogi in pomenu nevladnih organizacij. Na festivalu se s številnimi aktivnostmi predstavi veliko število slovenskih nevladnih organizacij, ki ta dan v letu stopijo v ospredje in se širši javnosti pokažejo v vsej svoji raznolikosti. Odziv obiskovalcev je, kot je dodal, vsako leto več kot pozitiven.

Festival se bo letos z Brega ponovno vrnil na Prešernov trg, Tromostovje in Stritarjevo ulico in se bo odvijal med 10. in 18. uro. Stojnice, na katerih se bo predstavilo preko 120 nevladnih organizacij, bodo razporejene po trgu preko Tromostovja in proti Mestni hiši.

Poleg bogatega nabora različnih aktivnosti pa bo celodnevno dogajanje popestril tudi spremljevalni program, ki za dogajanje navduši tudi mimoidoče. Plesni in glasbeni nastopi ter delavnice bodo potekale med obiskovalci tako pred Prešernovim spomenikom kot pred in med stojnicami, je dejal Bonšek.

Nevladni sektor: 27 tisoč organizacij

Nevladni sektor v Sloveniji šteje več kot 27.000 organizacij (društev, zavodov, ustanov), v katere je neposredno vpetih več kot 100.000 prostovoljcev, posredno pa je nevladnik po njegovih besedah vsak drugi Slovenec kot član enega od 1300 prostovoljnih gasilskih društev, 8000 športnih, 3700 kulturnih, 250 planinskih, 600 upokojenskih društev ipd.

Nevladne organizacije s svojimi oblikami angažiranosti, pomoči in aktivnosti nepogrešljivo prispevajo k vsestranskemu uveljavljanju načel pluralnosti in demokracije, trajnostno naravnanemu družbenemu razvoju, porastu družbene blaginje, h kakovosti življenja ter k večji socialni varnosti.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.