Domov Aktualno 12. November 2017.

Leteči taksiji: Uber in Nasa skupno v njihov razvoj

uber
© Reuters
Ameriško tehnološko podjetje Uber se bo v partnerstvu z ameriško vesoljsko agencijo Nasa lotilo razvoja letečih taksijev, ki naj bi bili cenovno konkurenčni in tako dostopni široki množici uporabnikov. S preizkusnimi poleti nad mesti želijo začeti do leta 2020, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Projekt bodo razvijali v Los Angelesu, s čimer se bo to mesto pridružilo Dallasu in Dubaju, kjer ima Uber podobne načrte. Kalifornija in Teksas sta namreč ameriški zvezni državi z največjim številom avtomobilov, zato v Uberju menijo, da bosta njuni mesti še posebej primerni za "nov trg urbane zračne mobilnosti".

Leteči taksiji bodo sprva imeli voznika, pozneje pa bodo lahko leteli tudi samodejno. Storitev naj bi delovala podobno kot obstoječi Uberjev sistem za naročanje prevozov prek aplikacije za pametne mobilne naprave.

Po trenutnih načrtih bodo taksiji vzletali in pristajali na strehah parkirnih hiš, obstoječih helikopterskih pristajališčih in neizkoriščenih površinah ob avtocestnih razcepih.

Po prvih testnih poletih v realnem okolju leta 2020 naj bi storitev v celoti zaživela leta 2023, kar je pet let pred olimpijskimi igrami, ki jih bo leta 2028 gostil Los Angeles.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.