Domov Aktualno 14. Avgust 2017.

Letalski potniški promet v Evropi in v Sloveniji v polletju z rastjo

letališče letalo berlin
© Reuters
Letalski potniški promet v Evropi se je v letošnjem prvem polletju v primerjavi z enakim obdobjem lani v povprečju okrepil za devet odstotkov. Slovenija se je uvrstila med države EU, ki so v polletju zabeležile dvomestno rast, ugotavlja evropska veja mednarodne zveze svetovnih letališč ACI Europe, kot jo povzema spletni portal Travel Daily News.

Letališča v EU in tista zunaj unije so zabeležila podobno rast potniškega prometa, in sicer 8,7- in 9,9-odstotno rast. V EU so letališča držav Beneluksa skupaj s Ciprom, Malto in Portugalsko na jugu ter z Estonijo, Litvo, Poljsko, Češko, Madžarsko, Slovenijo in Hrvaško na vzhodu dosegla dvomestno rast potniškega prometa. Na letališčih zunaj EU, v Albaniji, Gruziji, Moldaviji, Črni gori in Ukrajini, je potniški promet porasel za več kot 20 odstotkov.

Pet največjih evropskih letališč je v prvem polletju zabeležilo 4,3-odstotno rast potniškega prometa, medtem ko se je ta v enakem obdobju lani ustavila pri 1,6 odstotka. Glavno mednarodno nizozemsko letališče Schiphol je zabeležilo 8,7-odstotno rast potniškega prometa, sledijo mu glavno pariško letališče Charles de Gaulle (+5,2 odstotka) in londonski Heathrow (+3,9 odstotka). Obseg potniškega prometa na istanbulskem letališču Atatürk se je medtem skrčil za 1,1 odstotka.

K močnejši rasti potniškega prometa so prispevala predvsem srednje velika letališča. Najuspešnejše letališče v prvem poletju je islandski Keflavik (+39,7 odstotka), sledijo mu Sankt Peterburg (+26 odstotkov), Kijev (+29,4 odstotka), Antalya (+29,2 odstotka), Varšava (+24,7 odstotka), Bruselj (+23,4 odstotka), Larnaka (+22,7 odstotka), Lizbona (+22,3 odstotka), Praga (+21 odstotkov), Neapelj (+20,5 odstotka), Malta (+20,2 odstotka), Bukarešta (+20,4 odstotka) itd.

Generalni direktor ACI Europe Olivier Jankovec je ugotovitve pospremil z besedami, da gre za najboljše polletne podatke o letalskem potniškem prometu v zadnjih desetih letih. Na impresivno rast potniškega prometa je po navedbah ACI Europe vplivala mešanica enkratnih in bolj strukturnih dejavnikov: po terorističnih napadih so si opomogla nekatera letališča, povečalo se je povpraševanje v Rusiji in v manjšem obsegu v Turčiji, gospodarstvo se še naprej krepi, cene nafte pa so ostale nižje od 55 dolarjev za sod.

Letališča so po zmogljivostih razdeljena v štiri skupine. Letališča, ki sprejmejo prek 25 milijonov potnikov, so v prvih šestih mesecih na letni ravni sklenila s šestodstotno rastjo potniškega prometa, letališča, ki sprejmejo med 10 in 25 milijonov potnikov, so zabeležila 12,3-odstotno rast, letališča, ki sprejmejo med pet in deset milijonov potnikov, 10,8-odstotno rast, letališča, ki sprejmejo manj kot pet milijonov potnikov, pa 9,9-odstotno okrepitev potniškega prometa.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.