Lek z vse bolj zeleno politiko prodira v svetovni vrh

Lek je v preteklem letu za 3 odstotke povečal učinkovito rabo energije, za 9 odstotkov učinkovito rabo vode in za 12 odstotkov zmanjšal delež nerecikliranih odpadkov.
Fotografija: Leon VidicV Leku  reciklirajo že 92 odstotkov vseh nastalih odpadkov. 
Odpri galerijo
Leon VidicV Leku  reciklirajo že 92 odstotkov vseh nastalih odpadkov. 

K Novartisovi odločitvi, da lokacijama v Sloveniji zaupa vzorčni projekt za prenos svoje nove okoljske strategije v lokalno uresničevanje, so prispevali Lekova kultura inovativnosti, dosežki in desetletna tradicija energetskega menedžmenta.

Strokovnjaki v Mengšu in Ljubljani tako že iščejo poti za ogljično, plastično in vodno nevtralnost, ki naj bi jih v Novartisu dosegli pred koncem prihodnjega desetletja.

V preteklem letu so v Leku za 3 odstotke izboljšali učinkovitost rabe energentov, kar je omogočilo, da so ob 4-odstotni količinski rasti proizvodnje povečali rabo energije le za 1,3 odstotka. Uspešno so uvedli projekt aktivnega energetskega menedžmenta za optimalno delovanje vseh energetskih sistemov v Ljubljani in Mengšu, kar letos uvajajo tudi na prevaljski in lendavski lokaciji.


Z različnimi izboljšavami so prihranili okoli 16,5 TJ energije in proizvedli ter v zrak izpustili za 560 ton manj CO2, kar je enakovredno 28.000 novo zasajenim drevesom. Za 9 odstotkov so povečali tudi učinkovitost rabe tehnoloških voda in delež nerecikliranih odpadkov zmanjšali za 12 odstotkov.
»V Leku tako recikliramo že 92 odstotkov vseh nastalih odpadkov, kar je za odstotek več kot leto prej,« je povedala Mojca Bernik, Lekova odgovorna oseba za okolje. »Celotno porabo surovin in celotno količino proizvedenih odpadkov smo kljub 4-odstotni količinski rasti proizvodnje ohranili na ravni leta 2017.«

S širjenjem digitaliziranih procesov prispevajo k
  • dostopnejšemu zdravljenju in
  • dolgoročno vzdržni farmacevtski proizvodnji,
  • vse bolj pa digitalizacija vstopa tudi v razvoj zdravil.

Strokovnjaki v Mengšu in Ljubljani tako že iščejo poti za ogljično, plastično in vodno nevtralnost. Leon Vidic
Strokovnjaki v Mengšu in Ljubljani tako že iščejo poti za ogljično, plastično in vodno nevtralnost. Leon Vidic



Raziskovalka dr. Jerneja Opara je z uporabo najsodobnejših digitalnih tehnologij razvila znanstveno metodologijo za napoved izsledkov bioekvivalenčnih raziskav, ki bistveno prispeva k nadpovprečni uspešnosti tovrstnih študij v Sandozu. Tudi sicer se Sandoz uveljavlja kot pionir na področju digitalizacije zdravja in kot vodilni proizvajalec digitaliziranih zdravil.

Letos mu je namreč uspelo pri ameriški Agenciji za hrano in zdravila (FDA) registrirati prvi digitalni terapevtik (reSET), mobilno zdravstveno aplikacijo na recept, in isto aplikacijo v kombinaciji z učinkovino buprenorfin (reSET-O). Namenjena sta zdravljenju odvisnosti od drog.

Razvojni center Slovenija prav v teh dneh končuje gradnjo novih laboratorijev v Ljubljani, s čimer bo še povečal zmogljivosti farmacevtskega in analitskega razvoja. S tem bo utrdil svoj položaj vodilnega Sandozovega razvojnega centra, specializiranega za tehnološko zahtevne razvojne projekte.
 

Več iz rubrike

Rimac Technology bo razvil in proizvedel baterijske sisteme za Skupino BMW

To sodelovanje predstavlja ključni trenutek v rasti podjetja Rimac Technology.

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.