Domov Aktualno 16. Februar 2017.

Lani po cestah in morju več potnikov

Najbolj točno letališče na svetu birminghamsko
© Pexels
Število potnikov v javnem in v mestnem linijskem cestnem prevozu se je lani v primerjavi s predlani povečalo. Prav tako se je povečalo število potnikov, ki so potovali prek pristanišča Koper, medtem ko se je število tistih, ki so potovali prek brniškega letališča, nekoliko znižalo, je danes sporočil statistični urad.

Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je lani pripotovalo ali odpotovalo 1,4 milijona potnikov, kar je za 2,2 odstotka manj kot leto prej. Samo decembra lani je to letališče obiskalo 95.300 potnikov ali 18,7 odstotka več kot decembra predlani.

So pa letala slovenskega letalskega prevoznika prepeljala več potnikov in opravila več potniških kilometrov. Število potnikov se je namreč povečalo za 13 odstotkov, potniških kilometrov pa za 11 odstotkov. Samo decembra je število v obeh kategorijah padlo.

Medtem je bilo v pristaniškem prometu lani v letni primerjavi več potnikov in blaga. Prek pristanišča Koper je lani potovalo 109.468 potnikov ali 15,6 odstotka več kot leto prej. Decembra so v pristanišču našteli 1149 potnikov, ko sta pripluli ladji za križarjenje, decembra 2015 denimo ni priplula nobena.

V vsem lanskem letu je bilo v javnem linijskem prevozu 30,27 milijona potnikov, kar je 9,1 odstotka več kot predlani. Število potnikov v mestnem javnem linijskem prevozu se je povečalo za 12,2 odstotka na 51,99 milijona, so še navedli statistiki.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.