Domov Aktualno 19. Februar 2018.

Kupole podjetja Duol za osvajalce Marsa

Dušan Olaj
© Jože Suhadolnik
V ne tako oddaljeni prihodnosti bo, po načrtih vesoljskih agencij, na Mars stopila prva človeška noga. Ta velik korak za človeštvo bi lahko bil tudi velik korak za slovensko podjetje. Prvi začasni prebivalci z Zemlje bodo na rdečem planetu morda bivali v kupolah, ki jih (so)razvija Duol.

Podjetje Duol s partnerji raziskuje možnosti bivanja na Marsu. Skupaj z japonskim proizvajalcem membran razvijajo membrane, iz katere bi bile kupole za bivanje članov posadk. »Naša prednost je v manjši prostornini in teži, kar je pomembno za prevoz na Mars. Vsi drugi koncepti temeljijo na nosilnih konstrukcijah. Mi pa izhajamo iz tega, da na Mars pripeljemo le platno in ventilator. Naša rešitev je torej napihljiva kupola, njene stene pa tvori led. Ta je istočasno izolacija in zaščita pred kozmičnim sevanjem,« je pojasnil Dušan Olaj, lastnik Duola. Led bi pridobivali na Marsu, med gradnjo kupole. Po njeni demontaži bi led porabili za pridobivanje vodika, torej za pogonsko gorivo za povratek na Zemljo.

Kupola mora omogočiti bivanje štirim posadkam do 500 dni, njena življenjska doba pa mora biti vsaj deset let. »V prvi fazi bodo kupole namenjene bivanju posadke, razmišlja pa se tudi o konceptualnih zasnovah minimest,« je dejal Olaj.

Zdaj potekajo zemeljske študije modelov bivališč za Mars in postajo Globok vesoljski portal (DSG - Deep Space Gateway). Ta je vesoljska postaja, ki bo nameščena v orbiti Lune in bo služila kot izhodišče za polete naprej na Mars in v globoko vesolje. »Projekt je razdeljen med vse partnerske države in vsak deležnik se ukvarja s svojim delom razvoja. Mi smo nekako integralni partner ostalim, saj sodelujemo tako z Evropsko vesoljsko agencijo, rusko agencijo Roskozmos in japonsko Jaxo,« pojasnuje Olaj. V Duolovih objektih na Zemlji, v ekstremnih vremenskih pogojih, potekajo testiranja novih materialov in tehnologij, pa tudi sociološke študije obnašanja ljudi, ki dalj časa v teh objektih bivajo in delajo.

Zemeljski prototip kupole naj bi bil izdelan do leta 2020. Po načrtih ameriške vesolje agencije bi ljudje na Mars prišli kmalu po letu 2030.

Po besedah sogovornika je največja težava osvajanja vesolja denar: »Čas ne igra velike vloge pri osvajanju Marsa. Ključni faktor in ovira je denar. Preprosto ga je premalo na svetu, da bi stvari tekle hitreje.« Velik korak bliže osvajanju globokega vesolja in s tem tudi Marsa je bil proti koncu preteklega leta podpisan dogovor o DSG. Ta je združil Evropsko vesoljsko agencijo, Naso, Roskozmos, Jaxo in kanadsko vesoljsko agencijo ter ostale partnerje pri osvajanju Marsa in daljnjega vesolja.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.