Domov Aktualno 30. Januar 2017.

Kriza trga luksuznih dobrin

ura
© Pexels
Luksuzne blagovne znamke v prihodnosti čakata racionalizacija in optimizacija, je razvidno iz raziskave o trgu luksuznih dobrin. Trg luksuznih dobrin, vreden 1500 milijard evrov, se namreč prvič sooča s strukturno krizo. Raste le še po dve- do triodstotni stopnji, potem ko je včasih rasel tudi po osem- do desetodstotni stopnji letno.

Svetovni nakupovalni centri, kot so New York, Pariz in London, bodo verjetno ohranili številčnost trgovin z luksuznimi izdelki, a bodo morali lastniki luksuznih blagovnih znamk hitro prevetriti učinkovitost mreže svojih trgovin, še posebej v Aziji in še posebej v luči širjenja e-nakupovanja, kaže globalna raziskava, ki jo je pripravila svetovalna hiša Boston Consulting Group v sodelovanju z raziskovalno hišo Bernstein.

Rast v ameriških mestih bo v tem segmentu sicer še mogoča tudi z odpiranjem novih trgovin, v Aziji pa bo mogoče povečevati predvsem učinkovitost znotraj obstoječe mreže trgovin.

Po rezultatih raziskave je predvsem Kitajska že povsem zasičena s trgovinami z luksuznimi izdelki, kar je močno opazno predvsem v največjih mestih, saj Kitajci potrošnje luksuznih dobrin ne povečujejo več s takšnim tempom kot v preteklosti. Kitajska, ki je zadnje desetletje poganjala prodajo luksuznih izdelkov in storitev, zato zdaj to rast zavira.

"Globalni trg luksuznih dobrin se hitro spreminja in blagovne znamke se bodo morale ustrezno prilagoditi," meni Olivier Abtan, partner in generalni direktor pariške pisarne Boston Consulting Group ter globalni voditelj za področje luksuznih dobrin, mode in lepote. "Kitajska, kjer segment luksuznih dobrin sicer še raste, ni več takšen El Dorado, kot je bila. Prva tako pa ta trg spreminja trend prodaje po internetu."

Raziskava ugotavlja še, da bodo fizične trgovine še naprej igrale pomembno vlogo pri prodaji luksuza. Kljub temu pa imajo proizvajalci luksuznih blagovnih znamk, potem ko so v zadnjem desetletju intenzivno rasli z odpiranjem novih trgovin, zdaj za takšno rast manj priložnosti. Za doseganje boljšega poslovnega rezultata bodo v ospredju selitev trgovin na boljše lokacije, optimizacija stroškov najemnin znotraj obstoječe mreže in izboljšanje učinkovitosti poslovanja trgovin.

Poleg tega tudi trg luksuznih dobrin pretresajo digitalne tehnologije - v številnih primerih bolj in hitreje, kot je bilo pričakovati. Predvsem trend širjenja e-prodaje spodbuja globalne luksuzne blagovne znamke, da v prodajni proces vključijo več prodajnih poti in ugotovijo, katera kombinacija jim lahko prinese najboljši rezultat na posameznem trgu.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.