Domov Aktualno 09. Maj 2017.

Kongres evropskih pivovarjev letos v Sloveniji

Hmelj
© Mavric Pivk
Gostitelj letošnjega kongresa organizacije Brewers of Europe, ki pod svojim okriljem združuje evropske pivovarne, bo Združenje slovenskih pivovarn. Organizacijsko središče dogodka bo tako v ljubljanskem Cankarjevem domu, več kot 460 strokovnjakov iz vsega sveta pa bo v okviru 46 delovnih skupin pripravilo več kot sto strokovnih predstavitev.

Kongres, ki bo potekal od nedelje do četrtka, predstavlja bienalno srečanje evropskih pivovarjev, katerih združenje letos praznuje 70-letnico organiziranega delovanja. Srečanje bo v Sloveniji potekalo prvič, gostitelji pa pričakujejo okoli 460 strokovnjakov z vsega sveta - poleg EU tudi z Japonske, Singapurja, Brazilije, Mehike in ZDA, so po današnji novinarski konferenci sporočili iz Združenja slovenskih pivovarn.

Osrednje strokovno dogajanje bo v Cankarjevem domu, gostje pa bodo obiskali tudi nekaj drugih slovenskih krajev in pivovarn. Program dogajanja med drugim vključuje srečanje v Pivovarni Union, zaključni večer v Narodni galeriji ter obisk Pivovarne Laško, Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, pivovarskega muzeja v Žalcu ter žalske fontane piva Zeleno zlato.

Za slovenske ljubitelje piva bo po navedbah organizatorjev vrhunec dogajanja torkova delavnica Zgodba o slovenskem hmelju in pivu, za mednarodno uveljavitev slovenskega piva pa je pomembna predstavitev Pivovarne Laško Union in 18 malih pivovarjev. Na delavnici bo šest domačih strokovnjakov predstavilo zgodbo nastajanja domačega piva skozi predstavitve, ki se bodo zaključile z degustacijo domačega piva.

Že januarja pa je Združenje slovenskih pivovarn prek javnega natečaja izbralo grafično rešitev za "slovenski" kozarec 36. kongresa. Kozarec so izdelali v steklarni Ritzenhoff, z zmagovalnim potiskom oblikovalca vidnih sporočil Romana Ražmana pa so ga do konca oblikovali v Steklarni Hrastnik. Zmagovalna grafična in tekstualna rešitev nosi naslov We call it pivo, so še sporočili organizatorji.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.