Domov Aktualno 11. Maj 2018.

Na Hrvaškem pripravljeni na evro - čez 5 do 7 let

zagreb hrvaška
© Pixabay
Hrvaški premier Andrej Plenković je oznanil, da je Hrvaška pripravljena začeti postopek uvedbe evra. Na redni seji so sprejeli strategijo za uvedbo evra kot uradne valute na Hrvaškem. Datum uvedbe še ni znan.

Hrvaška ima že dve desetletji nizko stopnjo inflacije, stabilen tečaj kune ter "zelo dobre rezultate", ko gre za proračunsko konsolidacijo. Ko bo izpolnjen še kriterij znižanja javnega dolga, bodo pripravljeni, pove Plenković.

Ocenil je, da bo Hrvaška imela od tega pomembne in trajne koristi, medtem ko bodo stroški nizki, večinoma enkratni. V strategiji pričakujejo, da bo ena izmed posledic uvedbe evra enkratno zvišanje povprečnih cen v trgovinah za 0,2 do 0,4 odstotka.

Med drugim je dejal, da bodo z uvedbo evra znižali tveganja za finančno in makroekonomsko stabilnost ter obrestne mere in transakcijske stroške.

Uvedba evra prispevala tudi k hitrejši gospodarski rasti in odpiranju novih delovnih mest ter h krepitvi investicij. Napovedal je, da bo izvajanje strategije spremljal novoimenovani nacionalni svet za uvedbo evra.

Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je ob predstaviti strategije povedala, da Hrvaška v največji meri izpolnjuje vse kriterije nominalne konvergence, ki jih je omenil Plenković, in da sicer vlada šr nima določenega datuma za uvedbo evra, a Dalićeva pričakuje, da se bo to zgodilo v obdobju petih do sedmih letih.

Kuno so na Hrvaškem uvedli 30. maja 1994, ko so nadomestili hrvaški dinar kot začasno valuto, s katero je Hrvaška konec leta 1991 potrdila svojo monetarno suverenost.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.