Koliko bosta za pomoč podjetjem namenili Velika Britanija in Španija

Madrid bo za dostop do interneta za najrevnejše skupine ljudi namenil 600 milijonov evrov.
Fotografija: Velika Britanija bo za pomoč gospodarstvu namenila 15 odstotkov britanskega bruto domačega proizvoda.
Odpri galerijo
Velika Britanija bo za pomoč gospodarstvu namenila 15 odstotkov britanskega bruto domačega proizvoda.

Španija bo podjetjem, prizadetim zaradi novega koronavirusa, pomagala s poroštvi za posojila v višini 100 milijard evrov. Skupaj s sredstvi drugih državnih blagajn, namenjenih trgu dela, in prispevki zasebnega sektorja pa naj bi država za spopad s posledicami epidemije namenila do 200 milijard evrov, je napovedal španski premier Pedro Sanchez.

Španska vlada je namreč danes sprejela tudi ukrepe za pomoč brezposelnim. Tistim, ki so zaradi aktualnih razmer ostali brez dela, bo tako pripadlo nadomestilo za brezposelnost tudi v primeru, da zanj ne izpolnjujejo formalnih pogojev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega bodo po novem lažje do nadomestil za brezposelnost prišli samozaposleni, je Sanchez povedal na videokonferenci po zasedanju svojega kabineta.

Španija poleg Italije najbolj prizadeta

Madrid bo poskrbel tudi za ranljive skupine, kot so starejši in revnejše družine, ki nimajo internetne povezave. Da bi v času zaprtja javnega življenja vendarle dobili dostop do spleta, bo rezerviral 600 milijonov evrov. Ukrep je pomemben tudi v luči dela od doma.

"Noben strošek nam ne bo odveč, nikogar ne bomo pustili zadaj," je ukrepe pospremil Sanchez. "Cilj je zagotoviti, da začasna kriza ne bo imela trajnih negativnih učinkov na naš trg dela," je dodal.

Napovedal je še moratorij na plačevanje hipotek za vse, ki so se zaradi koronavirusa znašli v finančnih težavah.
Španske oblasti so ob tem zaostrile pravila za tuje investitorje, tako da podjetja zunaj EU ne bodo mogla priti do nadzornega deleža v strateško pomembnih španskih družbah."

Gre za izredne čase, ki zahtevajo izredne ukrepe," je dejal španski ministrski predsednik. Španija, ki ima okoli 46 milijonov prebivalcev, je namreč s ciljem zajeziti širjenje virusa skoraj popolnoma zaustavila javno življenje.

V tej državi so našteli že prek 11.000 okužb s koronavirusom in skoraj 500 smrti. Bolj prizadeta država v Evropi je le Italija.

Velika Britanija na pomoč s 330 milijardami

Velika Britanija bo s ciljem spodbuditi gospodarstvo, ki ga je prizadelo širjenje novega koronavirusa, aktivirala za 330 milijard funtov (363 milijard evrov) poroštev. Ukrep, ki predstavlja 15 odstotkov britanskega bruto domačega proizvoda, bo namenjen podjetjem, prizadetim zaradi epidemije.

Vsako podjetje, ki potrebuje dostop do svežih sredstev ga bo lahko dobilo," je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal britanski finančni minister Rishi Sunak.

Ob tem je po pisanju tiskovne agencije Reuters napovedal še druge ukrepe. Vzpostavili bodo nove posojilne operacije za vzdrževanje likvidnosti večjih podjetij, podprli pa tudi posojilno aktivnost pri malih podjetjih. Shema naj bi stekla že prihodnji teden.

Na pomoč bodo priskočili tudi letalskim družbam in upravljalcem letališč, pa tudi turistični panogi, je dejal Sunak.
Po potrebi bodo ukrepe na Otoku še stopnjevali, je še povedal.

Slovenija bo podjetjem in gospodarstvu pomagala z nekaj manj kot milijardo evri pomoči.   Ta znesek bo glede na situacijo verjetno še nekoliko narastel, vlada kot je znano, zdaj pripravlja še ukrepe za samozaposlene.

Več iz rubrike