Domov Aktualno 19. Oktober 2017.

Kitajsko gospodarsko zopet s precejšnjo rastjo

kitajci kitajska turizem trgovina
© Reuters
Kitajsko gospodarstvo je v tretjem četrtletju v letni primerjavi zabeležilo 6,8-odstotno rast, potem ko je bila ta v obeh prvih četrtletjih letošnjega leta 6,9-odstotna. Rast se je nekoliko upočasnila, a je stabilna po letih njenega upočasnjevanja.

 Letos bo verjetno višja od napovedi kitajskih oblasti. Te so za letošnje leto napovedale 6,5-odstotno rast.

Dejanske rasti v letošnjem letu nakazujejo stabilno rast drugega največjega gospodarstva na svetu. To sta v tretjem četrtletju poganjala močna potrošnja in izvoz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A strokovnjaki opozarjajo na naraščajoč dolg, ki prinaša finančna tveganja in tveganja za nadaljnje upočasnjevanje rasti obsega bruto domačega proizvoda. Vlada je sicer napovedala razbremenitev gospodarstva, a zadolževanje namenja podpori gradbenemu sektorju in podjetjem v državni lasti s težavami pri poslovanju.

Obseg kitajskega BDP raste devet zaporednih četrtletij po stopnjah med 6,7 in 6,9 odstotka. A analitiki menijo, da mednarodne razmere ostajajo zapletene in spremenljive ter da je pred Kitajsko ključno obdobje za prestrukturiranje, da bo rast temeljila na bolj zdravih temeljih.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.