Kitajske banke s polmilijardnim posojilom Tesli

Tesla je od kitajskih bank dobila 521-milijonsko posojilo za tovarno v Šanghaju.
Fotografija: Povpraševanje po električnih in hibridnih vozil se je na Kitajskem povečalo, prodaja je lani narasla za 62 odstotkov. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Povpraševanje po električnih in hibridnih vozil se je na Kitajskem povečalo, prodaja je lani narasla za 62 odstotkov. Foto: Reuters

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je od kitajskih bank dobil za 521 milijonov dolarjev posojil za gradnjo prve tovarne v drugem največjem svetovnem gospodarstvu. Tesla bo v tovarni, katere gradnja v Šanghaju je že stekla in naj bi bila za proizvodnjo pripravljena do konca leta, proizvajala model 3.

Tovarna, ta bo v državi prva izključno v lasti tujega proizvajalca avtomobilov, bo stala blizu Šanghaja. Tesla se je sicer s Pekingom že več let pogovarjala o gradnji tovarne.

V tovarni bodo proizvajali model 3, sprva naj bi s tekočega traku zapeljalo 3000 vozil na teden, nato pa bodo proizvodnjo povečali na 500.000 vozil letno.

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk, ki je januarja ob začetku gradnje zasadil prvo lopato, stavi na kitajski rastoči trg električnih vozil. Proizvodnja avtomobilov na Kitajskem naj bi po pričakovanjih pomagala temu proizvajalcu električnih vozil ublažiti napetosti zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, hkrati pa zmanjšati proizvodne stroške.

Nedavno so mediji poročali, da naj bi Musk za zemljišče, na katerem se gradi tovarna, odštel okoli 140 milijonov dolarjev, celotna investicija pa naj bi bila vredna pet milijard dolarjev.

Kitajska je največji avtomobilski trg na svetu in prodaja vozil tam raste že leta, čeprav se je prodaja vozil lani skrčila za 2,8 odstotka.

Povpraševanje po električnih in hibridnih vozil se je medtem povečalo, prodaja je lani narasla za 62 odstotkov. Prodaja električnih in hibridnih vozil sicer predstavlja le štiri odstotke v celotni prodaji avtomobilov v državi. Tesla ostaja na vrhu, sledijo ji tri kitajske blagovne znamke - BAIC, BYD in Zotye.

Več iz rubrike