Domov Aktualno 09. Januar 2018.

Kitajska želi omejiti rudarjenje bitcoinov

Kaj je bitcoin? Kje lahko plačujemo z bitcoini?
© Pixabay
Kitajske oblasti želijo omejiti rudarjenje bitcoinov, saj je v državi, kjer narudarijo več kot polovico te kriptovalote na svetu, za to porabijo ogromno energije. Kitajski finančni regulator je lokalne oblasti že pozval, naj pripravijo pravila za rudarjenje bitcoinov, s katerimi bi omejili ali pa celo preprečili to dejavnost, poročajo tuji mediji.

Kitajske oblasti se po neuradnih informacijah Bloomberga in Reutersa pripravljajo tudi na omejevanje dobave električne energije "kriptorudarjem". Za rudarjenje kriptovalut so na Kitajskem namreč ustanovili cela podjetja, ki porabijo veliko elektrike.

Lokalne oblasti naj bi sedaj po priporočilu finančnega regulatorja pripravile navodila za rudarjenje, v katerih bi reševali vprašanje davkov in varovanja okolja, s tem pa naj bi podjetja prepričali, da počasi opustijo to dejavnost. Prav tako morajo sporočili podatke o tem, koliko podjetij se pri njih ukvarja s takšnim rudarjenjem.

Približno dve tretjini vse električne energije, ki je porabljena za rudarjenje bitcoinov, porabijo prav kitajski uporabniki. Prav tako so se števila podjetja na Kitajskem že specializirala v proizvajanje opreme za rudarjenje, ki zmanjša porabo električne energije in poveča učinkovitost.

Medtem ko nekateri na Kitajskem ogromno elektrike porabijo za takšno rudarjenje, pa imajo oblasti veliko težav z zagotavljanjem enakomerne distribucije elektrike v nekatere dele države, kje ta še vedno ni dostopna vsem. Oblasti skrbijo tudi morebitne socialne spremembe, ki bi jih imeli hitri propadi malih investitorjev.

Nekaj večjih kriptorudarjev se je sicer že odločilo, da svoja podjetja iz Kitajske preseli v ZDA in Kanado, vendar pa jih večina, predvsem manjših, ostaja na Kitajskem.

Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oz. blockchain.

V glavni knjigi so zapisane vse transakcije, ki so bile kadar koli opravljene med dvema naslovoma kriptokovancev kjer koli v omrežju. Ko je ustvarjen nov blok, se ga doda v verigo blokov, ki se tako neprestano posodablja. Vpogled vanjo imajo vsi uporabniki kriptovalut.

Rudarji med seboj tekmujejo, da bi prvi dokončali določen blok. To počnejo z uporabo posebne programske opreme. Vsakokrat, ko nekdo uspešno ustvari verigo blokov, za nagrado prejme kriptovaluto v določeni vrednosti.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.