Domov Aktualno 21. Avgust 2017.

Kitajska želi omejiti investicije v tujino in spodbuditi domače naložbe

kitajska onesnaženost
© AFP
Kitajske oblasti želijo domačim podjetjem postaviti strožje pogoje pri investicijah v tujino, s čimer bi spodbudili domače naložbe. Vlagatelje nagovarjajo, naj namesto "neracionalnih" naložb na tujem raje več moči usmerijo v izvoz, čemur je med drugim namenjen projekt nove svilne poti.

Kot so oblasti navedle v izjavi, ki jo je povzela nemška tiskovna agencija dpa, naložbe v tujino ne predstavljajo le velikih priložnosti, temveč tudi različna tveganja. Domnevati pa je mogoče, da želijo s tem tudi spodbuditi razvoj gospodarstva v domovini.

Kitajsko gospodarstvo, ki je eno ključnih v poganjanju svetovne rasti, je namreč lani zraslo za 6,7 odstotka, kar je najmanj v četrt stoletja.

Kitajska je že pred časom razkrila namero izgradnje nove svilne poti. Menijo, da bi z infrastrukturnim projektom za oživitev stare trgovske poti iz Azije v Evropo in Afriko, vrednim več kot 100 milijard dolarjev, lahko spodbudili gospodarsko rast.

S svilno potjo bi domača podjetja po mnenju vlade lahko učinkoviteje izvažala, zato bi bila potreba po investicijah v tujino manjša.

Pobuda, ki jo je kitajski predsednik prvič predstavil leta 2013, zajema 65 držav, ki predstavljajo 60 odstotkov svetovnega prebivalstva in okoli tretjino svetovnega bruto domačega proizvoda. Kitajska razvojna banka je za okoli 900 projektov, ki vključujejo obsežno mrežo pristanišč, železnic in cest, namenila 890 milijard dolarjev. Xi je obljubil dodatnih 124 milijard dolarjev.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.