Domov Aktualno 13. Julij 2018.

Kitajska še povečala trgovinski presežek z ZDA

kitajska ladja
© Unsplash
Kitajska je v prvem letošnjem polletju precej povečala zunanjetrgovinski presežek v menjavi z ZDA. Ta se je v letni primerjavi okrepil za 13,8 odstotka na 133,8 milijarde dolarjev. Podatki prilivajo olje na ogenj v trgovinski vojni med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strani v zadnjih dneh dopolnjujeta sezname z dodatnimi carinskimi stopnjami na uvoz blaga. Nazadnje so ZDA napovedale, da bodo na določene proizvode, katerih uvoz je letno ovrednoten na 200 milijard dolarjev, uvedle 10-odstotne carine. Peking pripravlja povračilne ukrepe in ZDA očita, da škodijo sebi in svetu.

Kitajska je junija v trgovini z ZDA dosegla rekordni presežek v višini 28,97 milijarde dolarjev, izvoz v to državo pa je junija dosegel rekordnih 42,62 milijarde dolarjev. To kaže, da trgovina med državama živi, a je negotovost ob vseh napovedih in zaostrovanju odnosov velika.

Kitajski celotni zunanjetrgovinski presežek v poslovanju s svetom pa se nadalje krči. V prvi polovici leta se je znižal za 24,5 odstotka, znižuje pa se osem zaporednih četrtletij.

Izvoz je junija v primerjavi z lanskim junijem narasel za 11,3 odstotka, uvoz pa se je povečal za 14,1 odstotka. Kitajska išče nove priložnosti izven ZDA in se v zadnjem času gospodarsko in izvozno ozira zlasti po rastočih trgih, kot sta Južna Amerika in vzhodna Evropa.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.