Domov Aktualno 17. April 2018.

Kitajska rast nad pričakovanji

peking kitajska cesta avto promet
© Reuters
Kitajska je kljub grožnji s trgovinsko vojno z ZDA v prvem četrtletju beležila 6,8-odstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke več od napovedi analitikov in 0,3 odstotne točke več od vladnih ciljev.

Ukrepi kitajskih oblasti, ki so v zimskih mesecih v boju s smogom omejile proizvodnjo v številnih tovarnah in jeklarnah, niso ogrozili rasti bruto domačega proizvoda. V zadnjih tednih so se pojavljala tudi vprašanja, kako bodo grožnje s trgovinsko vojno z ZDA vplivale na kitajsko gospodarsko rast, vendar pa prvi podatki kažejo, da Kitajsko bolj kot to pestijo domače težave, saj so v državi potrebne številne reforme. Predstavniki kitajskega statističnega urada so ob današnji objavi podatkov za prvo trimesečje ocenili, da sicer obstaja "oblak ekonomskih negotovosti", vendar napetosti med Kitajsko in ZDA ne predstavljajo velikega problema za kitajsko gospodarstvo.

Padajoč delež izvoza

Več pozornost so namenili tudi reformi gospodarstva, ki je bilo zadnja desetletja pretežno izvozno usmerjeno, zdaj pa si oblast želi, da bi postalo bolj odvisno od domačega povpraševanja in investicij. Še pred 12 leti je izvoz predstavljal okoli 37 odstotkov kitajskega bruto domačega proizvoda, ta delež pa je po letu 2016 zdrsnil pod 20 odstotkov.

Prodaja na drobno je v prvem trimesečju narasla za 9,7 odstotka, kar je preseglo pričakovanja analitikov. Proizvodnja v kitajskih tovarnah je na letni ravni narasla za 6,9 odstotka, kar pa je bilo manj od napovedi.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.