Domov Aktualno 02. Januar 2018.

Kitajska omejuje uvoz odpadkov

kitajska
© Shutterstock
Kitajska namerava v letu 2018 uresničiti lani poleti napovedano prepoved uvoza več vrst odpadkov. Napoved je že prizadela številna podjetja v državi, ki so morala ustaviti stroje, a strokovnjaki trdijo, da je prepoved nujno potrebna za varstvo okolja in zdravja ljudi, pozitiven vpliv bo imela tudi na panogo predelave odpadkov.

Kitajska je 18. julija lani obvestila Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), da namerava do konca leta prepovedati uvoz 24 vrst trdnih odpadkov, vključno z nesortiranim odpadnim papirjem, tekstilom, žlindro iz proizvodnje jekla in plastiko. Poleg kovinskih odpadkov in odpadne elektronike, ki pogosto vsebujejo zdravju nevarne snovi, prepoved zajema tudi večino odpadkov iz plastičnih mas, kot so polietilentereftalat (PET), polivinilklorid (PVC), polietilen ali polistirol.

Prepoved je predlagana zaradi "velikih količin umazanih ali celo nevarnih odpadkov", ki onesnažujejo okolje na Kitajskem, je navedeno v dokumentu, ki ga je uradni Peking naslovil na WTO. Ob tem je predlagal, da bi prepoved začela veljati 1. marca letos, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Ta napoved pa je vznemirila tudi zahodne države, ki so se navadile na cenovno ugodno možnost pošiljanja na milijarde ton odpadne plastike v Azijo. Kitajska je največja proizvajalka plastike na svetu in tudi največja uvoznica tako odpadne plastike kot tudi drugih vrst odpadkov. Surovine, kot so baker, železo, papir ali plastika, je pogosto pridobivati ceneje z recikliranjem kot pa s proizvodnjo.

Kitajska odpadno plastiko z zahoda potrebuje, saj je tista, ki jo izdelajo v državi, pogosto slabe kakovosti in pogosto ni primerna za recikliranje, medtem pa so potrebe po izdelkih iz plastike velike. Leta 2016 je Kitajska uvozila 7,3 milijona ton odpadne plastike v vrednosti 3,7 milijarde dolarjev - to je 56 odstotkov celotnega svetovnega uvoza odpadkov.

V zadnjih desetih letih se je uvoz odpadkov na Kitajskem povečal za desetkrat. Vendar pa z nesortiranimi odpadki v državo prihajajo tudi strupeni sestavni deli, ki obremenjujejo tamkajšnje okolje in ogrožajo zdravje prebivalcev. Vlada v Pekingu je zato že leta 2013 sprožila akcijo strožjega nadzora nad uvozom odpadkov, zdaj pa se je odločila za popolno prepoved določenih vrst odpadkov. S tem naj bi zagotovili, da bi več nevarnih odpadkov končalo na odlagališčih v državah, kjer je bilo blago kupljeno in se je uporabljalo.

Poleg Hongkonga prihaja večina odpadne plastike iz Japonske in ZDA. Obe državi sta tudi največji dobaviteljici odpadnega papirja Kitajski. Pospešena industrializacija, ki je sledila hitri kitajski gospodarski rasti, je v državi povzročila velike okoljske probleme. Mnogo rek je onesnaženih, številna mesta se dušijo v smogu. Vlada je zato v okviru modernizacije gospodarstva napovedala tudi boj proti onesnaževanju okolja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.