Domov Aktualno 12. Maj 2018.

Kitajska očitno še ne bo zmanjšala odvisnosti od ameriške soje

Kitajska je največji svetovni kupec soje, lani je uvozila 95,5 milijonov ton te stročnice, večino iz Brazilije in ZDA. Da bi zmanjšala odvisnost od slednje, ponuja svojim kmetom višje subvencije, če letos svoja polja namenijo pridelovanju soje. Toda CNBC poroča, da stanje na terenu ne kaže na večanje površin, namenjenih soji.

Kitajska uvozi šestkrat toliko soje, kot je pridela sama, predvsem pa pokupi kar 60 odstotkov soje, ki je izvozijo ZDA, zato je postala eden od pridelkov, pri katerem bijejo trgovinsko vojno z ZDA. Toda CNBC poroča, da zdaj med setveno sezono ni videti, da bi to veliko kitajskih kmetov prepričalo v spremembo na poljih. Ti vsaj zaenkrat menijo, da so ponujene subvencije premajhne, da bi s sojo lahko zaslužili več, kot pa jim trenutno prinaša pridelava koruze. Ob tem so kmetje še v negotovosti o prihodnjih cenah soje, saj še ni jasno, za koliko jo bodo carine na uvoz iz ZDA podražile, koliko pa bo to vplivalo le na prerazporeditev uvoza iz drugih držav. Kitajska svojim kmetom sicer zagotavlja minimalno odkupno ceno tega pridelka, a na zelo velik in hiter dvig pridelave soje na Kitajskem letos očitno še ne gre računati.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.