Domov Aktualno 14. December 2018.

Kitajska bo odpravila dodatne carine na ameriška vozila

donald trump xi Jinping
© Reuters
Kitajska bo z novim letom odpravila dodatne carine na vozila iz ZDA. Odprava dodatnih carin je posledica pogovorov med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

V letošnjem letu je Kitajska v odgovor na ameriške ukrepe uvedla dodatne 25-odstotne carine na avtomobile iz ZDA. Iz pristojnega kitajskega ministrstva so sporočili, da so bili v sprejetje takšnega ukrepa primorani in so ga sprejeli kot obrambni ukrep pred ameriško protekcionistično politiko.

"Suspendiranje carin je konkreten ukrep, ki sta ga dogovorila predsednika držav," so dodali. Ob tem so zapisali, da upajo na nadaljevanje pogovorov med državama, želijo pa si, da bi ti tekli v smeri ukinitve vseh dodatnih carin.

ZDA so letos uvedle dodatne carine na okoli 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza v ZDA, Kitajska pa je s povračilnim ukrepom uvedla dodatne carine na okoli 110 milijard dolarjev ameriškega uvoza.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.