Domov Aktualno 14. November 2017.

KB1909, zamejski holding, gre v prostovoljno likvidacijo

Sodišče
© Uroš Hočevar
Kljub prodaji velikega dela premoženja zamejski družbi ostaja še 24 milijonov dolgov do sedmih bank. V sporu pa je tudi z NLB, ki je zahtevala rubež nekaj nepremičnin v Italiji, tudi tistih, kjer je v italijanski Gorici sedež zamejske družbe. Likvidacijski upravitelj bo kar Boris Peric, predsednik uprave KB1909.

Včerajšnja izredna skupščina holdinga, ki deluje po javno objavljenih podatkih v šestih različnih dejavnostih, je namenjena reševanju premoženja, ki je prezadolženemu zamejskemu podjetju po prodaji dela svojega premoženja sploh še ostalo.

Sklep o prostovoljni likvidaciji je manever, s katerim bodo skušali (delno) poplačati upnike, preostanek premoženja pa razdeliti med lastnike. Preprečili bi radi stečaj in nenadzorovano prodajo premoženja. Družba ima več kot 400 delničarjev, najpomembnejši pa je Sklad Trinko, neprofitna fundacija slovenske skupnosti v Italiji.

Skupščina KB 1909 je bila zelo polemična, zamejski Slovenci so večkrat poudarili, da gre za pogrebno slovesnost, so dejali naši viri, ki so bili na skupščini. Eden od delničarjev je za likvidacijskega upravitelja predlagal Edija Krausa, direktorja podjetja Julon, a predlog ni dobil zadostne podpore delničarjev, dovolj pa jo je dobil Peric, ki bo za vodenje likvidacije poleg stroškov dobil na leto še 70 tisoč evrov.

Revizor je o poslovanju za lansko leto napisal, da ne more dati mnenja, niti pozitivnega niti negativnega. Delničarji pa so problematizirali tudi naložbe v Srbiji, zlasti kreditiranje družbe, katere solastnik je tudi Boris Peric.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.