Kako varno uporabljate internet? Pa vaši otroci?

Ali pomagate pri ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej pa za otroke in mlade? Ali veste, kako otroke naučiti varne rabe interneta? Mnogi ne, ker v njihovi mladosti internet še ni bil del vsakdana.
Fotografija: Začelo se je s telefonskim pogovorom.
Odpri galerijo
Začelo se je s telefonskim pogovorom.

Februar je mesec varne rabe interneta, 5. februarja pa bo okoli 140 držav po svetu obeležilo tudi dan varne rabe interneta. Ta letos poteka pod sloganom Skupaj za prijaznejši internet in se osredotoča na medvrstniško nasilje.
Cilj prihajajočih aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.
Kot so zapisali v ekipi centra Safe.si, se razumevanje varne rabe interneta začne "tisti trenutek, ko starši otroku izročijo v uporabo katero od naprav z dostopom do interneta". A kot ugotavljajo, številni starši ne vedo, kako otroke naučiti varne rabe interneta, zato bodo v torek pripravili spletni pogovor s psihologom in sociologom Albertom Mrgoletom ter izvajalcem delavnic Safe.si Benjaminom Lesjakom.
Dan varne rabe interneta je Insafe prvič obeležila leta 2004, odtlej pa je prerasel evropske meje in ga sedaj obeležujejo že v okoli 140 državah po svetu. Od leta 2005 v mreži sodeluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si, ki deluje v okviru ljubljanske fakultete za družbene vede.
Vse o aktivnosti skupine safe.si si oglejte TU.
 

Več iz rubrike