Domov Aktualno 20. Marec 2017.

»Pralni avtomat« - kako so milijarde iz Rusije potovale na 112 bančnih računov

Razkrit ruski »pralni avtomat«
Tri leta po tem, ko je bil razkrit »pralni avtomat« kot kriminalno finančno sredstvo, s katerim so nakazovali velike denarne zneske iz Rusije, so novinarji zdaj ugotovili, kako je zapletena shema delovala – tudi to, kdo in kako je nazadnje prejel 20,8 milijarde dolarjev. Čeprav so nekateri opozarjali banke, te več let niso mogle preprečiti takšnega početja.

Projekt za poročanje o organiziranem kriminalu in korupciji (OCCRP) je razkril zgodbo o »pralnem avtomatu« leta 2014, pred kratkim pa so novinarji iz OCCRP in Nove Gazete v Moskvi pridobili številne bančne dokumente, ki so jih nato razkrili preiskovalnim novinarjem v 32 državah.

S skupno raziskavo so prvič podrobneje pojasnili, kako so milijarde potovale iz Rusije na in prek 112 bančnih računov, ki so delovali kot enoten sistem v vzhodni Evropi, ter se nato selile v banke po vsem svetu. Novinarji zdaj vedo, da je večina denarja končala pri ruskih poslovnežih, lastnikih poslovnih skupin, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, inženiringom, informacijsko tehnologijo in bančništvom.

Vsi so sklenili več sto milijonov ameriških dolarjev vredne državne pogodbe neposredno z vlado ali s podjetji v državni lasti. V tem projektu so navedli njihova imena in razkrili, kako so zapravljali denar za razkošne avtomobile, visoke šolnine, krzno in elektronske naprave. Policije v Moldaviji, Latviji, Veliki Britaniji in Rusiji še naprej preiskujejo »pralni avtomat«, vendar odgovornih ni bilo mogoče kaznovati in povrniti denarja deloma tudi zato, ker ruski uradniki niso pripravljeni sodelovati. 

Denar, s katerim se je mogoče igrati 

Denar je prišel v »pralni avtomat« skozi več navideznih podjetij, ki v Rusiji obstajajo samo na papirju, kdo je njihov lastnik, pa ni mogoče ugotoviti. Nekaj sredstev je morda prišlo iz ruske državne blagajne z goljufijami, zlorabo državnih pogodb, izogibanjem plačilu carin ali utajo davkov.

Denar, s katerim bi morda lahko pomagali obnoviti razpadajoče ceste in pristanišča v državi, posodobiti sistem zdravstvenega varstva ali izboljšati slab položaj upokojencev, je namesto tega končal v moldavijski banki. Na drugem koncu »pralnega avtomata« so zapravljali denar za razkošne predmete, rock skupine, ki so nastopale po Rusiji, in za majhno poljsko nevladno organizacijo, ki je podpirala ruske interese v Evropski uniji (vodi jo Mateusz Piskorski, vodja poljske stranke, ki zagovarja interese Kremlja in so ga aretirali zaradi vohunjenja za Rusijo).

Denar je prejemal tudi Mihaly Csikszentmihalyi. Na Madžarskem rojeni profesor psihologije, ki živi v Kaliforniji, je znan po tem, da je poimenoval psihološki koncept zanosa – duševnega stanja izjemno natančno usmerjene pozornosti. Nevede so sodelovala tudi znana podjetja, kadar so prejemniki plačil uporabljali svoj denar iz »pralnega avtomata« za nakup izdelkov in storitev.

Oprani denar so med drugim prejeli južnokorejski Samsung, švedska telekomunikacijska družba Ericsson in izdelovalec orodja Black & Decker. V ZDA je 500.000 dolarjev prejela družba Total Golf Construction, ki se hvali, da je obnovila igrišče za golf Donalda Trumpa na otoku Canouan na Grenadinih. Avstrijska podružnica velike japonske družbe Hitachi je prejela 576.000 dolarjev iz »pralnega avtomata« v imenu britanskega podjetja, ki ga vodi ruski kriminalec Sergej Magin.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.