Domov Aktualno 11. Oktober 2017.

Kako se digitalizirajo naše zavarovalnice

nesreča zavarovanje okno
© Pexels
Pozavarovalnica Sava se je že vključila v skupino B3i, ki ponuja nove tehnologije veriženja blokov. Po ocenah zavarovalne industrije bi se lahko s temi novostmi že administrativni stroški znižali za tretjino. In kako te pobude ocenjujejo naše zavarovalnice in kako se sploh »digitalizirajo«?

Pozavarovalnica Sava Re se je nedavno pridružila skupini B3i (Blockchain Insurance Industry Initiative; pobuda, v katero se vključujejo zavarovalne družbe kot je Allianz, Generali, Munich Re, Swiss Re, Aegon, AIG....), ki je bila ustanovljena z namenom testiranja tehnološkega okolja veriženja blokov.

Sava Re želi soustvarjati tehnološko prihodnost panoge, je ob tem dejal predsednik uprave Save Re Marko Jazbec. Kot je pojasnil za Delo, pri pozavarovalnih pogodbah sodeluje veliko deležnikov in zato je za področje pozavarovanja tehnologija porazdeljene knjige zapisov in pametnih pogodb zelo obetavna, tako za učinkovitejše sklepanje pogodb kot za administracijo pogodb ob škodnih dogodkih.

»Največje (po)zavarovalne družbe ocenjujejo, da bi utegnila ta tehnologija pri pozavarovalnih pogodbah znižati administrativne stroške za tretjino.« Tu, kot odgovarjajo iz Save Re, tudi vidijo priložnosti predvsem za nove poslovne modele. Iz slovenskega Generalija so odgovorili, da Generali zavarovalnica Ljubljana v trenutni preizkusni fazi pri tej pobudi še ni prisotna, je pa mednarodna Skupina Generali ena izmed članic pobude B3i.

»Ne glede na to pa premike na omenjenem področju, predvsem glede okolja veriženja blokov redno spremljamo in ostajamo naklonjeni implementaciji novih priložnosti tudi v naš poslovni sistem,« navajajo v slovenskem Generaliju.

Zavarovanja za zamude pri poletih

Tanja Blatnik, izvršna direktorica Adriatic Slovenice (AS) pravi: »Omenjena pobuda je zagotovo vodilna za testiranje uporabnosti veriženja blokov v zavarovalništvu. V AS budno spremljamo razvoj tehnologije na zavarovalniškem področju in jo bomo med prvimi vključili v produkcijo, ko bo tehnologija prišla do širše uporabe za zavarovalnice.

Blockchain je ena od mnogih digitalnih tehnologij, ki bodo močno spremenile obstoječi poslovni model.« Tudi iz Zavarovalnice Sava, ki sodi v skupino Save Re, odgovarjajo: »Spremljamo ta razvoj in se prek naše lastnice Save Re vanj tudi aktivno vključujemo. Tudi na področju zavarovalništva je zanimanje za tehnologijo veriženja blokov precejšnje.

S to tehnologijo so na primer narejeni prvi pilotski projekti za zavarovanja za zamude pri letalskih letih s samoizvršljivimi pogodbami.« Pri Zavarovalnici Triglav pravijo, da so razmeroma zgodaj prepoznali velik potencial tehnologije veriženja blokov, za katero ocenjujejo, da lahko prinaša velike spremembe v zavarovalništvo in v druge panoge. Zoran Miloševič, direktor službe za inovacije in digitalizacijo poslovanja pri Triglavu, pojasnjuje: »Preko razvoja prototipov že naslavljamo nišne priložnosti, za katere ocenjujemo, da bi lahko bile primerne tudi z vidika uporabe omenjene tehnologije. Zavedamo se, da je za popolno vpeljavo »blockchain« tehnologije v zavarovalništvo in druge dejavnosti potrebna prilagoditev tehnologije ter rešitev, ki morajo strankam ob lansiranju nuditi učinkovite in poenostavljene storitve.«

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.