Domov Aktualno 09. Januar 2017.

Kaj morate spremljati ta teden?

železnice
© Jure Eržen
Nov teden prinaša precej zanimivih dogodkov na področju financ, gospodarstva in politike. Česa ne smete zamuditi, če želite ostati v koraku s časom?

Ameriški predsednik Barrack Obama bo imel v torek, deset dni pred koncem svojega mandata, poslovilni govor. Na dogodku, katerega tradicijo je začel George Washington leta 1796, naj bi Obama po pričakovanju Financial Timesa še enkrat več zagovarjal reformo zdravstvenega sistema, zaščito imigrantov in svojo ekonomsko zapuščino.

Dan za Obamo naj bi v New Yorku na lastni tiskovni konferenci prvič po izvolitvi pred novinarje stopil njegov naslednik Donald Trump, ki bo moral odgovarjati na vprašanja o ruski vpletenosti v ameriške volitve.

Državni zbor bo v četrtek obravnaval predlog zakona o oblikovanju cen naftnih derivatov, ki ponovno uvaja regulacijo cen naftnih derivatov za vsa goriva. Zakon naj bi bil izredne narave in bi trajal največ šest do 12 mesecev, zatem pa naj bi sledila postopna deregulacija trga.

Gospodarstvo

Državni statistični urad Surs bo danes objavil podatke o izvozu in uvozu.

V četrtek bo nemški statistični urad Destatis objavil podatke o gospodarski rasti Nemčije v letu 2016. Po napovedih analitikov je nemški BDP lani zrasla za 1,9 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več kot leta 2015.

Finančni trgi

Oči vlagateljev bodo v petek obrnjene proti poslovnim rezultatom največjih treh ameriških bank po obsegu sredstev. Bank of America naj bi okrepila dobiček na delnico za 39 odstotkov, JP Morgan Chase za osem, Wells Fargo pa naj bi utrpela dvoodstotno znižanje dobička.

Šport

Slovenski rokometaši se bodo v svoji prvi tekmi svetovnega prvenstva pomerili z Angolo.

Dogodki

V torek bo potekal dogodek ob 40-letnici Hotelov Bernardin, ki naj bi bili v sklepni fazi dogovorov z bankami upnicami o reprogramu posojil, na podlagi katerega bi lahko zagnali nov investicijski cikel.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.