Domov Aktualno 23. Januar 2017.

Kaj morate spremljati ta teden?

Donald Trump zaprisega
© Matt Rourke/AP Pictures
Nov teden prinaša precej zanimivih dogodkov na področju financ, gospodarstva in politike. Česa ne smete zamuditi, če želite ostati v koraku s časom?

V prvem tednu vladavine Donalda Trumpa, ki ga bo s prvim uradnim obiskom zaznamovala britanska voditeljica Theresa May, bo prvič znano tudi, kako krepko je v gospodarskem smislu v novo leto zakorakala evropska unija, pa kako dobro posluje tehnološki velikan Google in še marsikaj drugega.

Gospodarstvo:

Vprašanje prodaje največje slovenske banke NLB, ki jo mora Slovenija prodati do konca leta, postaja vse bolj aktualno. Na to temo se bo ministrica za finance Mateja Vraničar Erman danes sestala z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager, poroča STA.

Po podatkih, ki so na voljo je jasno, da je evropsko gospodarstvo nadaljevalo z robustno rastjo tudi ob koncu lanskega leta. Delno vprašanje na to, v kakšnem tempu nadaljuje rast v začetku letošnjega leta, pa bo dal indeks nabavnih menedžerjev, ki ga bo v torek objavil münchenski inštitut Markit. Decembra je bil s 54,4 točke najvišji po maju leta 2011, po oceni Wall Street Journala pa bi lahko v januarju zrasel še za 0,1 točke na 54,5 točke.

V četrtek bo britanski statistični urad objavil podatke o bruto domačem proizvodu Velike Britanije v zadnjem lanskem četrtletju, ki bodo razkrili stanje v gospodarstvu po odločitvi Britancev za izstop iz EU. Že objavljeni podatki kažejo, da je gradbeni sektor utrpel manjše krčenje, medtem ko je industrijska proizvodnja v oktobru in novembru zrasla za slab odstotek. Ključno vprašanje je, kaj se je dogajalo v storitvenih dejavnostih, ki predstavljajo okoli 80 odstotkov britanskega gospodarstva, pa izpostavljajo pri Finacial Timesu.

Finančni trgi:

V četrtek bodo vse oči vlagateljev usmerjene v največje tehnološke družbe na svetu, saj bodo poslovne rezultate za zadnje četrtletje objavili Google (krovna družba Alphabet), Microsoft in Intel, medtem ko bo treba na podatke o poslovanju Appla počakati do naslednjega torka. Google naj bi v zadnjem četrtletju ustvaril 18-odstotno rast, medtem ko naj bi dvojec Microsoft in Intel v obdobju tranzicije v računalniški oblak in padajočih prodajnih številk na trgu osebnih računalnikov posloval slabše. Microsoftovi prihodki bodo ostali nespremenjeni, za Intel pa analitiki pričakujejo petodstotno rast prodaje.

Isti dan bodo vlagatelji pozorni tudi na poslovne rezultate velikana na trgu luksuznih proizvodov LVMH, ki je med drugim lastnik znamk, kot so Luis Vuitton, Christian Dior, Hennessy in TAG Heuer. LVMH je v tretjem četrtletju ustvaril šestodstotno rast prodaje, ki je v prvih devetih mesecih lanskega leta dosegla 26,3 milijarde evrov. Vrednost delnice je v enem letu poskočila za več kot tretjino.

Politika:

Danes bodo v Bruslju zasedali kmetijski ministri EU. Zasedanje kmetijskih ministrov EU. Srečanja se bo udeležil slovenski minister Dejan Židan. Na zahtevo Slovenije bodo ministri obravnavali tudi vprašanje terana.

Četrtek prinaša zasedanje finančnih ministrov območja evra, torej evroskupine, ki se ga bo udeležila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Glavne teme bodo Grčija – njen napredek pri implementaciji dogovorjenih ukrepov in pogovori o kratkoročnem lajšanju dolžniškega bremena – ter priporočila ekonomskih ukrepov državam v okviru evropskega semestra s poudarkom na delovnih mestih in spodbujanju gospodarske rasti.

V petek bo ameriški predsednik Donald Trump sprejel britansko voditeljico Thereso May.

Dogodki

V četrtek in petek bo v Portorožu potekala davčna konferenca, ki jo organizira Slovenski inštitut za revizijo.

V torek bodo v Los Angelesu razglasili nominirance za letošnje oskarje.

Konec tedna se začne v Črni na Koroškem prireditev Gradovi kralja Matjaža.

V soboto bo premiera Sofoklejeve tragedije Antigona v priredbi Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.