Domov Aktualno 16. Januar 2017.

Kaj morate spremljati ta teden?

birokracija
© Jure Eržen
Nov teden prinaša precej zanimivih dogodkov na področju financ, gospodarstva in politike. Česa ne smete zamuditi, če želite ostati v koraku s časom?

Tudi tretji teden novega leta bo najverjetneje najbolj zaznamovala ameriška politika, saj bo Donald Trump tudi uradno postal predsednik vodilne svetovne velesile. Pri nas se bo največ prahu znova dvigovalo zaradi novele o tujcih, teden pa bo zaznamovalo tudi pesto kulturno dogajanje.

Politika

V petek 20. januarja bo prisegel novi ameriški predsednik Donald Trump, dva dni pred tem pa bo imel zadnjo novinarsko konferenco odhajajoči predsednik Barack Obama.  

Evropski poslanci pa se bodo vrnili v svoje klopi. V Strasbourgu se začenja januarsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bodo v torek volili novega predsednika parlamenta.

V torek bomo izvedeli, kakšno stališče ima o Brexitu nova predsednica britanske vlade Theresa May ter kaj želi doseči v pogajanjih z Evropsko unijo, od katere se Britanci glede na izid referenduma želijo raziti.

Slovenski poslanci pa bodo danes razpravljali o noveli o varstvu okolja ter noveli zakona o tujcih, ki buri domačo in tujo javnost.  Slovenska vlada je namreč zaradi predloga zakona že dobila zaskrbljeno pismo generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjørna Jaglanda, v katerem je v katerem je izrazil zaskrbljenost zaradi predloga zakona, ki da ni v skladu z evropsko konvencijo o človekovih pravicah ter ženevsko konvencijo.

Gospodarstvo

V torek se v Davosu že tradicionalno začenja Svetovni gospodarski forum, ki bo trajal do 20. januarja. Svetovni voditelji iz sveta politike in gospodarstva bodo govorili o naraščajočem populizmu, četrti industrijski revoluciji in odgovornem voditeljstvu.  

V ZDA pa nestrpno pričakujejo vmesno poročilo mednarodnega denarnega sklada o svetovnih gospodarskih obetih.

Statistični urad RS bo objavil novembrske podatke o povprečnih mesečnih plačah in vrednosti opravljenih gradbenih del.

Dogodki

V Kinodvoru bo danes ob 11:00 predpremiera dokumentarnega filma o revščini in socialni stiski Pod mostovi avtoric Špele Kožar in Barbare Zemljič, filmu pa sledi okrogla miza o revščini.

V torek bodo znani letošnji  prejemniki Prešernove nagrade in nagrad Prešernovega sklada.

V petek bodo v Moderni galeriji odprli pregledno razstavo Andraža Šalamuna.

V soboto bo v Cankarjevem domu potekala premiera koprodukcijske predstave Vojna in mir, ki jo je režiral Silviu Purcarete.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.