Domov Aktualno 10. Julij 2017.

Kaj morate spremljati ta teden?

Andrej Plenković
© AP
Nov teden prinaša precej zanimivih dogodkov na področju financ, gospodarstva in politike. Česa ne smete zamuditi, če želite ostati v koraku s časom?

V sredo bo na povabilo predsednika vlade Mira Cerarja na delovnem obisku hrvaški premier Andrej Plenković. Danes bo v Budimpešti potekalo zasedanje zunanjih ministrov višegrajske skupine, Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki se ga bo udeležil tudi zunanji minister Karl Erjavec. V sredo pa bo v Trsu potekal vrh o Zahodnem Balkanu v okviru berlinskega procesa, iz Slovenije se ga bodo udeležili premier Miro Cerar ter zunanji in gospodarski minister, Karl Erjavec in Zdravko Počivalšek.

Gospodarstvo:

Odbora DZ za zadeve EU ter za infrastrukturo, okolje in prostor bosta na skupni seji predstavila mobilnostni sveženj EK Evropa v gibanju. Danes bo v Ljubljani predstavitev zaključnega poročila Medresorske delovne skupine za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v podjetju Kemis.

Jutri bo v Novi Gorici pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc o prihodnosti EU.

V sredo bo Eurostat objavil majske podatke o industrijski proizvodnji v EU.

V četrtek bo centralna banka ZDA Federal Reserve poročala o industrijski proizvodnji v juniju. Univerza Michigan bo poročala o vrednosti indeksa potrošniškega zaupanja v juliju.

V petek bo skupščina delničarjev družbe Gorenje.

Politika:

V Budimpešti bo potekalo bo zasedanje zunanjih ministrov višegrajske skupine, Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki se ga bo udeležil tudi zunanji minister Karl Erjavec.

V sredo bo na povabilo predsednika vlade Mira Cerarja na delovnem obisku hrvaški premier Andrej Plenković. Španski kralj Felipe bo prispel na obisk v Veliko Britanijo. Pristojna komisija ameriškega senata naj bi potrjevala imenovanje Christopherja Wraya na položaj šefa FBI.

V četrtek bo v Bruslju zasedanje sveta Nato-Rusija.

V petek bodo v Franciji praznovali nacionalni praznik, spomnili pa se bodo tudi žrtev terorističnega napada v Nici pred letom dni; na tradicionalni paradi na Elizejskih poljanah bo gost ameriški predsednik Donald Trump.

V soboto bo minilo leto dni od poskusa državnega udara v Turčiji; ob tej priložnosti se bo turški parlament sestal na posebni seji.

Dogodki:

V sredo bo v Ljubljani koncert ameriškega alter rock benda Pixies.

V četrtek bo potekalo odkritje spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam, dogodek prirejajo predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez, premier Miro Cerar in predsednik DS Mitja Bervar.

V Laškem se bo pričel tradicionalni festival Pivo in cvetje.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.