Domov Aktualno 26. Junij 2017.

Kaj morate spremljati ta teden?

slovenija hrvaška merkur pevec
© Reuters
Nov teden prinaša precej zanimivih dogodkov na področju financ, gospodarstva in politike. Česa ne smete zamuditi, če želite ostati v koraku s časom?

V četrtek bo arbitražno sodišče objavilo razsodbo o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško. Razglasitve se bo udeležil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Prav tako pa se ta dan izteče rok, do katerega morajo pobudniki v DZ oddati podpise za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru. V soboto bo Slovenija prevzela letno predsedovanje regionalni pobudi Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP)

Gospodarstvo:

Danes se v Luksemburgu prične zasedanje ministrov EU, pristojnih za energijo.

V četrtek bo na Brdu pri Kranju potekala konferenca Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev, nagovor bo imel tudi infrastrukturni minister Peter Gašperšič.

V petek bo potekala skupščina Luke Koper, na kateri bodo med drugim odločali o menjavah v nadzornem svetu. Statistični urad RS bo objavil podatke o javnofinančnem primanjkljaju in javnem dolgu za prvo četrtletje, junijske podatke o inflaciji in majske podatke o turističnem obisku.

Politika:

Jutri bo odbor DZ za zdravstvo med drugim obravnaval novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter novelo zakona o zdravstveni dejavnosti. Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo med drugim obravnaval novelo zakona o minimalni plači.

V sredo bo odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bo med drugim obravnaval novelo zakona o cestninjenju. Papež Frančišek naj bi imenoval pet novih kardinalov.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos in generalni sekretar OECD Angel Gurria bosta predstavila poročilo o migracijah v svetu za leto 2017.

V petek bo potekala skupna novinarska konferenca predsednikov Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in Evropskega sveta Donalda Tuska pred začetkom estonskega predsedovanja EU.

Avstrijska ljudska stranka naj bi na kongresu za novega predsednika stranke izvolila Sebastiana Kurza.

Dogodki:

Jutri bo v Madridu potekalo odprtje razstave kolektiva Neue Slowenische Kunst z naslovom NSK od Kapitala do kapitala.

V sredo bo v Ljubljani potekalo odprtje Jazz festivala Ljubljana s koncertom zasedbe Karkhana.

V petek bo potekala podelitev nagrade Evropskega parlamenta Državljan Evrope Zvezi društev upokojencev Slovenije.

Na Kongresnem trgu se bodo zbrali ponudniki hrane na kolesih - Food Truck Festival.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.