Domov Aktualno 19. Junij 2017.

Kaj morate spremljati ta teden?

ljubljana parlament politika slovenija
© Jože Suhadolnik
Nov teden prinaša precej zanimivih dogodkov na področju financ, gospodarstva in politike. Česa ne smete zamuditi, če želite ostati v koraku s časom?

Danes bodo v Bruslju stekla pogajanja o brexitu. V petek pa bo v Beogradu petek potekala slovesna inavguracija srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Gospodarstvo:

Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil aprilske podatke o vrednosti gradbenih del v EU.

V Montrealu se bo jutri začel 12. kongres svetovnih metropol. V skladu z modelom sprememba cen dveh najbolj prodajanih naftnih derivatov. Zavod RS za zaposlovanje pa bo objavil podatek o stopnji registrirane brezposelnosti za april.

Ameriško nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov bo v sredo poročalo o prodaji rabljenih stanovanjskih nepremičnin v maju.

Ameriški Conference Board bo v četrtek poročal o vrednosti indeksa vodilnih gospodarskih kazalcev ZDA v maju.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc bo predstavila rezultate tretjega razpisa za zbiranje predlogov projektov v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope.

Politika:

Predsedniku republike Borutu Pahorju bodo poverilna pisma predali novoimenovani izredni in pooblaščeni veleposlaniki Mongolije, Katarja in Turkmenistana.

V sredo se bo sestal nov sklic britanskega parlamenta na ustanovni seji, kraljica Elizabeta II. pa bo predstavila program nove vlade pod vodstvom Therese May.

V četrtek bo potekal vrh EU, ki se ga bo udeležil premier Miro Cerar. Med drugim bodo spregovorili o brexitu in migracijah.

V nedeljo bodo potekale parlamentarne volitve v Albaniji.

Dogodki:

V torek bo potekala sklepna prireditev Prostovoljec leta 2016, udeležila se je bosta tudi predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.

V četrtek se izteče 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru.

V soboto bo osrednja državna slovesnost ob dnevu državnosti, na kateri bo govornik predsednik republike Borut Pahor. Pred tem bo v DZ slavnostna seja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.