Domov Aktualno 17. April 2017.

Kaj morate spremljati ta teden?

Japonska
© Pixabay
Nov teden prinaša precej zanimivih dogodkov na področju financ, gospodarstva in politike. Česa ne smete zamuditi, če želite ostati v koraku s časom?

Ameriški podpredsednik Mike Pence bo ta teden na obisku v Južni Koreji in na Japonskem. Kolegij predsednika DZ bo v torek odločal o uvrstitvi predloga zakona, ki je med drugim namenjen zaščiti Mercatorja, na aprilsko sejo DZ. Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor pa bo prav tako v torek obravnaval predlog zakona o drugem tiru.

Gospodarstvo:

V torek bo centralna banka ZDA Federal Reserve bo poročala o industrijski proizvodnji v marcu. Mercator naj bi po finančnem koledarju objavil poslovne rezultate skupine in matične družbe za lani. Statistični urad RS pa bo objavil februarske podatke o povprečnih mesečnih plačah.

Mednarodni denarni sklad bo v sredo objavil najnovejše poročilo o svetovnih gospodarskih obetih, Eurostat pa bo objavil podatke o marčni inflaciji in februarske podatke o zunanji trgovini v EU. 

Evropski statistični urad Eurostat bo v četrtek objavil februarske podatke o vrednosti gradbenih del v EU. V Washingtonu se bo v petek začelo redno spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. Surs pa bo med drugim objavil izsledke aprilske raziskave o razpoloženju potrošnikov in marčne podatke o izdanih gradbenih dovoljenjih za stavbe.

V petek se bo v Washingtonu začelo redno spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, ki se ga bosta iz Slovenije udeležila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. V Detroitu naj bi sodišče izreklo razsodbo v primeru pravosodnega ministrstva ZDA proti Volkswagnu.

Politika:

V torek bo južnoafriški parlament glasoval o nezaupnici predsedniku Jacobu Zumi. V Ljubljani pa bo potekala predstavitev osnutka Strategije dolgožive družbe, na kateri bodo sodelovali predstavniki kabineta premierja, ministrstva za delo in Umarja.

V sredo bo potekala novinarska konferenca veleposlanika Milana Jazbeca, na kateri bo predstavil podrobnosti napovedane kandidature za predsednika republike. V albanskem parlamentu bodo potekale volitve novega predsednika države.

V četrtek se bo predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel.

V nedeljo bo potekal prvi krog predsedniških volitev v Franciji.

Dogodki:

V torek bo potekalo odprtje razstave velikonočnih pisanic v okviru natečaja Naj pirhi, ki jo prireja časopisna hiša Delo, v Postojni pa bo okrogla miza o prihodnost EU z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc in predsednikom DZ Milanom Brglezom.

V sredo bo v Ljubljani potekala investicijska in razvojna konferenca Slovenia Business Bridge, ki jo prireja AmCham Slovenija.

V četrtek se v Portorožu prične 20. Slovenska konferenca o odnosih z javnostmi.

V soboto bo v Ljubljani potekala podelitev viktorjev, slovenskih nagrad za posebne dosežke na področju medijev.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.