Domov Aktualno 03. April 2017.

Kaj morate spremljati ta teden?

donald trump
© Reuters
Nov teden prinaša precej zanimivih dogodkov na področju financ, gospodarstva in politike. Česa ne smete zamuditi, če želite ostati v koraku s časom?

Danes se bo v Washingtonu ameriški predsednik Donald Trump srečal z egiptovskim predsednikom Abdel Fatahom al Sisijem, v četrtek pa je napovedano srečanje ameriškega in kitajskega predsednika Donalda Trumpa in Xi Jinpinga.

Danes bo v Sloveniji na delovnem obisku, na povabilo premiera Mira Cerarja, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. V sredo se bo v Rimu začelo sojenje nekdanjemu italijanskemu premierju Silviu Berlusconiju zaradi obtožb o podkupovanju priče.

Gospodarstvo:

Danes bo Eurostat objavil februarske podatke o trgovini na drobno v EU. V Madridu se bosta sestala slovenski minister za infrastrukturo in španski infrastrukturni državni sekretar, Peter Gašperšič in Julio Gomez-Pomar Rodriguez. Govorila bosta tudi o izgradnji drugega železniškega tira Divača-Koper. Eurostat bo med drugim objavil februarske podatke o brezposelnosti v EU.

V torek bo Evropska centralna banka bo predstavila novi bankovec za 50 evrov, na Brdu pri Kranju pa bo posvet predsednika vlade Mira Cerarja z gospodarstveniki. V Trebnjem bodo položili temeljni kamen za novi digitalizirani proizvodno-logistični center Skupine TPV, navzoč bo tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

V sredo bo Zavod za zaposlovanje objavil podatke o registrirani brezposelnosti v marcu.

V petek bo v Ljubljani Urbani forum o naložbah za prihodnost v mestih Slovenije, ki ga prireja ministrstvo za okolje v sodelovanju z Združenjem mestnih občin Slovenije.

Politika:

Danes bo pravosodni odbor ameriškega senata predvidoma glasoval o kandidatu za sodnika vrhovnega sodišča ZDA Neilu Gorsuchu; kandidata mora nato potrditi še senat.

V torek bo Papež Frančišek sprejel britanskega prestolonaslednika princa Charlesa s soprogo Camillo. Predsednik SD Dejan Židan pa se bo sestal z avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom.

V četrtek bo irski premier Enda Kenny na obisku pri nemški kanclerki Angeli Merkel, s katero bosta govorila tudi o meji med Irsko in Severno Irsko po brexitu.

V petek se bo pričelo izvajanja sistematičnega nadzora vseh potnikov na zunanjih mejah EU, ki bo uveden kot odziv na teroristične napade v Evropi.

Dogodki:

V torek se pričenja mednarodni industrijski sejem Celje.

V četrtek se bo v Portorožu pričel Slovenski oglaševalski festival - SOF. Prav tako pa bo minilo 25 let od začetka vojne v BiH. V Kranju se bo s podelitvijo nagrad sklenil Teden slovenske drame.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.