Domov Aktualno 21. September 2017.

Kaj lahko preberete v novi izdaji Sveta kapitala?

Luka Koper
© Pexels
O čem pišemo v novi izdaji poslovnega tednika Svet kapitala?

V novi številki poslovnega tednika Svet kapitala boste lahko prebrali:

  • Odločamo se o novem tiru. Kaj medtem delajo sosedi?

Nejc Gole, Aleš Stergar, Željko Matić in Jan Bratanič pišejo o tem, da medtem, ko bomo v nedeljo odločili o usodi drugega tira, v nekaterih sosednjih državah bolj, v drugih manj uspešno gradijo in obnavljajo nove železnice. Katere povezave grozijo, da bodo zmanjšale pomen slovenskega okna v svet – Luke Koper?     

  • S ferrarijem po makadamu

Boris Šuligoj piše o tem, da, če bi hotel kdo objektivno soditi o nujnosti »drugega« (seveda dvojnega) tira, bi se moral vsaj enkrat peljati s strojevodjo v lokomotivi od Divače do Kopra. Pri Slovenskih železnicah radi pokažejo, kaj se pravi čarati na železniških tirih. 

  • Kako so računalnikarji iz Žalca navdušili najboljše ameriške zdravnike s klinike Mayo

Uroš Urbas piše o zgodbi slovenskega računalniškega podjetja iz garaže, ki danes posluje v ZDA, Indiji, Južni Koreji, Dubaju in na Kitajskem.     .

  • Razkrivamo, zakaj OECD hoče, da uvedemo šolnine

Suzana Kos se sprašuje kaj naj moj otrok študira in ali naj sploh vpiše fakultetni študij? Če gre študirat, na katero fakulteto naj gre, da bo po končanem študiju dobil zaposlitev? To so dileme številnih staršev. Dejstvo je, da je naš šolski sistem neučinkovit in da nam je OECD zato že večkrat predlagal uvedbo šolnin za študij.

  • Prevzemniki lovijo zadnji vlak poceni denarja

Jan Bratanič ugotavlja, da tiskarski stroji v Evropi in marsikje po svetu še naprej delajo s polno paro, a to bi se lahko spremenilo že čez mesec dni. Je čas za podjetja, ki se ozirajo po tekmecih, da bi opravila prevzeme, preden se podražijo posojila?

  • Kako Brazilce navdušiti za kopalke iz starih ribiških mrež

Simona Drevenšek piše o tem, da je v morjih poleg plastike in drugih odpadkov tudi 640.000 ton ribiških mrež. V Braziliji, ki ima več kot sedem tisoč kilometrov obale in živahno ribiško industrijo, so odvržene mreže še posebej problematične, Zato si Beatriz Luz iz organizacije Exchange 4 Change Brazil prizadeva, da bi dobile novo obliko. navdihnila jo je zgodba podjetja Aquafil, ki najlonske ribiške mreže reciklira in iz njih naredi retromaterial za najlon – kaprolaktam.

  • V boj za gledalce in evre

Klemen Košir ugotavlja, da se je s koncem poletja za televizijske hiše začela nova sezona – ljudje so se vrnili z dopusta in sedli pred televizor. letos se poleg bitke za gledalce dogajajo še spremembe v financiranju, lastništvu, morda pa tudi vodstvih televizijskih hiš …  

  • Na dražbah

Pija Kapitanovič odkriva, da se razen zelo redkih priimerov pri nas na dobrodelnih dražbah umetniških del zbere od štiri do 15 tisočakov.     

Svet kapitala - naslovnica | Author:

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.