Domov Aktualno 30. Junij 2017.

Kaj bomo ljudje delali čez 120 let?

Umetna inteligenca
© Pixabay
Kdaj bo umetna inteligenca presegla človeka? Kdaj bo robot delo opravil bolje od nas in namesto nas? Znanstveniki odgovarjajo na obe vprašanji.

Umetna inteligenca spreminja svet z rekordno hitrostjo in obljublja, da bo dela opravljala bolje in ceneje od človeka. Čeprav imajo danes od robotizacije in umetne inteligence korist le redke industrije, čaru druga za drugo podlegajo vse, je zapisal MIT Technology Review.

Vprašanje, ki že dolgo bega je, kdaj nas bo nadomestila umetna inteligenca. Raziskovalci z oxfordske univerze so odgovor iskali med 1.634 strokovnjaki za umetno inteligenco s celega sveta, odgovorilo pa jih je 352.

Čez 120 let bodo avtomatizirana vsa dela

Kar 50 odstotkov vprašanih meni, da bo umetna inteligenca nekaterga dela opravljala bolje od človeka že čez 10 let. Prevzela naj bi prevajanje tujih jezikov, pisanje srednješolskih esejev in vožnjo tovornjakov.

Večino del bo umetna inteligenca bolje od človeka opavljala že čez 45 let, čez 120 let pa bodo avtomatizirana vsa dela, ki jih trenutno opravlja homo sapiens.

“To pomeni vsa dela – ne le vožnjo tovornjakov in avtomobilov, dostave z brezpilotnimi letalniki (droni), točenja goriva na bencinskih servisih, ampak tudi telefonsko podporo, vremensko napoved, kirurške operacije, …. Te bi lahko bile v domeni umetne inteligence že v manj kot 40 letih. Najboljše knjižne uspešnice New York Timesa bi lahko umetna inteligenca pisala že do leta 2049.”

Je slišati neverjetno? Umetna inteligenca, ki so jo razvili Japonci, je že napisala kratek roman in zanj skoraj prejela literarno nagrado. Novi mejnik pa so dosegli lani, ko je Googlov AlphaGo premagal Južnokorejca Leeja Sedola, prvaka v igri Go (Go je starodavna kitajska igra, ki je bolj kompleksna od šaha, op.a.), je zapisala revija Wired.

Azijci in Američani imajo različne poglede

Številka 40 je pomembna, piše MIT Review, saj sovpada s časovnico povprečne delovne dobe človeka. To pa pomeni, da se za trenutno delovno generacijo, spremembe z obstoječo tehnologijo ne bodo zgodile.

Raziskovalci so ugotovili tudi, da azijski strokovnjaki v vzpon robotov in umetno inteligenco polagajo več upov od kolegov v Severni Ameriki. Azijci so prepričani, da nas bodo roboti nadomestili v naslednjih treh dekadah, znanstveniki v Severni Ameriki pa, da se bo to zgodilo šele čez 74 let. Časovna razlika znanstvenikov je precejšnja, zato se lahko upravičeno vprašamo, kaj vedo azijski znanstveniki in česa ne vedo ameriški (in obratno).

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.