Kaj bi za svet pomenil nadaljnji vzpon Kitajske?

Kitajski srednji razred še naprej raste. Kaj to pomeni za preostale države?
Fotografija: FOTO: SHUTTERSTOCK
Odpri galerijo
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kot poroča The Conversation, se Kitajska kot svetovna politična in gospodarska velesila čedalje bolj krepi. Kakšni so obeti za v prihodnje?

Pandemija covid-19 je pred več kot enim letom najprej izbruhnila na Kitajskem in v trenutku zaustavila njeno hitro gospodarsko rast. Vendar pa se je nato pobrala precej hitreje kot preostale države. V prvem četrtletju leta 2021 je bila tako dosežena že 18,3-odstotna gospodarska rast v primerjavi z letom 2020. Številni strokovnjaki tako opozarjajo, da bi bila lahko Kitajska tista, ki bo vodila globalno okrevanje po pandemiji.
 

Hiter vzpon od države z nizkimi do države s srednjimi dohodki


FOTO: REUTERS
FOTO: REUTERS
Medtem ko je Kitajska v preteklosti veljala za revno državo, se je njen status v zadnjih letih precej izboljšal. Delno je to posledica reform, ki jih je leta 1978 sprejel Deng Xiaoping, s čimer se je Kitajska odprla mednarodni skupnosti in tujim naložbam. Leta 2001 se je Kitajska pridružila tudi Svetovni trgovinski organizaciji in se s tem priključila svetovnim trgom in vrednostnim verigam. Več generacij kitajskega prebivalstva se je spopadalo z veliko revščino, v zadnjih desetletjih pa se je njihov dohodek precej povečal. Kitajska tako ni več država revnega prebivalstva, temveč prevladuje srednji sloj.

Ko države, kot je Kitajska, dosežejo status srednjega dohodka, na nek način postanejo ujetnice. Ne morejo konkurirati državam z visokimi dohodki, medtem ko so države z nizkimi dohodki pustile za sabo. Cilj Kitajske je torej, da se uvrsti med države z visokimi dohodki.
 

Veliko oviro predstavlja slabo razvit izobraževalni sistem


Strokovnjaki verjamejo, da bi se Kitajska z ubiranjem pravih potez lahko rešila statusa države s srednjimi dohodki. Da bi se to lahko zgodilo, bo morala veliko vlagati v izboljšanje izobraževalnega sistema, ki je njena glavna hiba.

Če predpostavljamo, da bi Kitajska tudi v prihodnje ohranila zdajšnjo 7-odstotno stopnjo rasti, bi lahko dohodek na prebivalca do leta 2035 znašal že 55.000 ameriških dolarjev. Gre za skoraj identično vsoto, kot je bila značilna za ZDA leta 2014. Kljub izenačenim vrednostim pa bo po teh napovedih izobrazba Kitajcev tudi v letu 2035 precej nižja, kot so jo imeli Američani leta 2014.


Še en močen dejavnik Kitajski onemogoča, da bi se povzpela med države z visokimi dohodki. Na Kitajskem velja poseben sistem registracije gospodinjstev po imenu »hukou«. Vsak državljan tako ob rojstvu pridobi status pripadnika podeželskega ali mestnega okolja. Mestno prebivalstvo ima na vseh področjih precej boljše možnosti od podeželskega. Še posebej se to pozna pri dostopnosti do izobraževanja. Če bo Kitajska želela v prihodnje pridobiti status države z visoko izobraženimi ljudmi, bo morala uvesti bistvene spremembe na tem področju.
 

Kaj bi se zgodilo, če bi Kitajska postala država z visokimi dohodki?


Scott Rozelle, profesor na univerzi Stanford navaja, da bi nadaljnja rast Kitajske svetovnemu prebivalstvu omogočila dostop do številnih cenovno ugodnih izdelkov. Po drugi strani pa se pojavlja tudi nevarnost, da bi se države v razvoju zaradi tolikšnega uspeha Kitajske zgledovale po njeni socialistični ureditvi namesto po demokratičnemu sistemu, ki vlada v zahodnem delu sveta.

Ne pozabimo omeniti avtoritativne vlade na Kitajskem, ki nad svojim prebivalstvom izvaja strikten nadzor. Vlada namreč spremlja obraze ljudi, dogajanje na njihovih telefonih, ugotavlja celo, kdaj je kdo odšel od doma. Spremlja tudi, v kolikšni meri vsak posameznik izpolnjuje državljanske dolžnosti. Na podlagi tega se mu lahko odprejo pa tudi zaprejo številna vrata.
 

Več iz rubrike