Domov Aktualno 22. September 2017.

Jutranji navigator - Severna Koreja znova grozi

severna koreja
© Pixabay
Azijski trgi so se danes obarvali v rdeče barve. Japonski Nikkei je zdrsnil 0,19 odstotka, nižje, kitajski Hang Seng je izgubil 0,83 odstotka, južnokorejski KOSPI -0,77 odstotka, edina svetla izjema pa avstralski ASX200, ki je pridobil 0,47 odstotka vrednosti.

Podobne padce smo spremljali tudi včeraj v ZDA (S&P -0,30%, Dow Jones -0,24%, Nasdaq -0,52%), ki se nadaljujejo tudi danes na trgih terminskih pogodb. Trge so nižje vodili naravni plin (UNG -3,94%), rudarji (XME -1,84%) in solarna energija (TAN -1,43%), na drugi strani pa so se višje dvignili sladkor (SGG +0,84%), banke (KRE +0,44%, KBE +0,42) in industrija (XLI +0,30%).

Razloge za upad vrednosti indeksov gre iskati v odgovoru Severne Koreje na Trumpov govor pred OZN. Pri Severni Koreji so Trumpov govor označili za pasji lajež, nekoliko kasneje pa so zagrozili tudi z detonacijo vodikove bombe na območju Pacifika, v kolikor bo OZN sprejel nove sankcije proti obubožani državi.

Poleg geopolitičnega dogajanja je za nekoliko napetosti v tehnološkem sektorju poskrbel tehnološki gigant Apple. V javnost so napreč pricurljala poročila, da se bo produkcija novega modela iPhone X pričela šele v mesecu decembru, kar je precej pozneje od prvih napovedi. Upočasnitev prihoda najtežje pričakovanega telefona na svetu ne pomeni slabih novih zgolj za družbo Appla, temveč za celo verigo podjetij, ki Applu dobavljajo potrebne komponente za izdelavo telefona. Po objavi novice so delnice družbe Apple izgubile skoraj 2 odstotka vrednosti.

Na ekonomskem koledarju nas danes ob 14:30 čakajo podatki o inflaciji iz Kanade, trgovalci z britanskim funtom pa bodo danes tekom dneva pozorni na več govorov Therese May v Firencah.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.